- Man blir jo litt asosial. Jeg har de fleste kompisene i skimiljøet og har ikke lyst til å smitte noen, derfor holder jeg meg unna, sier Stensås.

Rekruttlandslagsutøver Magnus Stensås har preget de siste utgavene av rulleskirennet Hommelvik Grand Prix. For to år siden vant han, mens han i fjor gikk seg «pinne stiv» etter å ha sikret seg første spurtpris. Men når store deler av langrennseliten lørdag samles i Hommelvik sentrum, glimrer Stensås med sitt fravær. Lundamobyggen har stort sett holdt seg innendørs den siste måneden med bihulebetennelse. Først runde varte i to uker. Stensås gikk på penicillinkur for bli frisk, og da han følte seg bedre, gjenopptok han treningen.

Rusler til butikken

Men det tok ikke mange dagene før bihulene igjen tettet seg med det resultat at 24-åringen måtte roe aktiviteten til et minimum. I alt har han mistet 150 treningstimer i sykdomsperioden og det er dramatisk for Stensås som ble belønnet med plass på rekruttlandslaget etter en oppløftende fjorårssesong.

- Det verste er at jeg har gått glipp av 15-20 hardøkter, siden jeg har fokus på kapasitetsøkning. Det var det som skulle gjøre meg til en bedre skiløper denne sesongen, sukker han.

I stedet for å trene flere økter for dag, er hans daglige aktivitet blitt en rusletur til butikken. I tillegg ser han film for å få dagene til å gå. Til glede for samboeren har han påtatt seg middagsansvaret hver dag. Ny kokebok er kjøpt inn for å utvide repertoaret på kjøkkenet.

- Hun er fornøyd, men hun vil helst at jeg skal være ute og trene som normalt, sier Stensås.

Vil til høyden

Skiløperen har dårlig samvittighet overfor lagkameratene.

- Jeg får ikke bidratt i laget i laget heller og det er synd. På samlinger bidrar vi for hverandre og det får jeg ikke gjort, sier han.

Et lite lyspunkt kom torsdag. Da hadde han en rolig løpetur på et kvarter og i dag er planen å doble distansen. Hvis kroppen responderer greit på treningen blir det gradvis opptrapping. 18. oktober reiser langrennslandslagene til Val Senales på høydesamling og dit skal også Stensås hvis han får trent greit i tiden fram mot avreise.

- Målet er å komme meg til høyden. Vi skal ha med både trener, lege og fysioterapeut, og i høyden jeg trene rolig, sier han.

Reiser ikke bare for poeng

Stensås håper sykdomsplagene snart vil være et fjernt og tilbakelagt kapittel, men nedjusterer egne forventninger til konkurranseprogrammet før jul.

- Jeg trenger nok to måneder på å trene meg skikkelig opp. Jeg skal til sesongstarten på Beitostølen, men det blir nok en ren treningshelg for meg. Og så kommer jeg nok til å prøve meg i Norgescupen på Gålå, men hvis det ikke funker så jeg dropper jeg konkurransene og trener i stedet. Det kan hende at desember blir trening for meg, sier han.

Det ligger også i kortene at første første bolk av Skandinavisk cup går uten lundamobyggen på startlisten.

- Skal jeg først delta vil jeg være pallkandidat. Jeg drar ikke bare for å få poeng, da satser jeg heller hardere på konkurransene som kommer etter jul, sier han.

Motiveres av press

Som landslagsløper er han helt avhengig av gode resultater for at skiforbundet skal fornye landslagskontrakten utpå vårparten.

- Det er ekstremt mange gutter som presser på for landslagsplass. Jeg synes det er ekstremt motiverende å vite at jeg må gjøre jobben mye bedre enn de andre, sier Stensås.

Han vil ut av kjøkkenet og inn i treningsterrenget.

PS: Stensås skal ikke til Hommelvik Grand Prix, men det skal en rekke andre utøvere fra Gauldalen. Anne Kjersti Kalvå, Fredrik Riseth, Martin Riseth og Thomas Ekren er alle påmeldt til rulleskirennet. Det samme er Sander Kjelstad, Andreas Fjorden Ree og Håkon Gorseth Halvorsen i juniorklassen.