Hele sesongen har bygget opp til dette. I vår var Idar Andersen klar på VM i Bergen var det store målet, men at han selvfølgelig måtte gjøre seg fortjent til uttaket. Selv en beskjeden 18-åring med beina godt plantet i sykkelpedalene vil ha vanskelig med å overbevise om at VM-plassen ikke er fortjent. Denne sesongen har 18-åringen vunnet ritt på både norsk og utenlandsk jord. I Stjørdal var han helt rå i utforkjøringen ned Gevingåsen og sikret gullet foran landslagskameraten Andreas Leknessund og i vår vant han det Lille Fredsrittet i Tsjekkia. Syklisten tror selv han er blant de som kan ta gullet på lørdag, men det er mange om beinet.

- Det er mange som kan ta gull, men som du så på Andreas (Leknessund, 8.plass) på tempoen er det ikke så lett å innfri som favoritt. Jeg har trua, men det kan gå begge veier, sier Andersen.

- Hva er nøkkelen til å ta gull?

- Det blir å jobbe som et lag og være litt kald. Ikke ta så mye ansvar som jeg har gjort før, spare seg litt til siste stund, sier han.

- Største rittet

- Hvordan blir det det å sykle VM-ritt på norsk jord?

- Det blir stort det. Det er mye folk langs løypene og det blir vel bare flere og flere når det blir helg. Det blir sikkert stort, ganske klart det største rittet jeg har syklet til nå, sier han.

Tirsdag kveld gjennomførte han en tempoøkt i Melhus sammen med trener Dag Erik Ysland som lå foran på scooter. Med tanke på å prestere i VM var dette ei svært viktig økt, for 18-åringen har slitt med kneet etter en velt i Sveits for tre uker siden. Mandag måtte han avbryte treningsøkten etter ti minutter, men dagen etter fullførte han med fire av 10 på sin indre smerteskala. Andersen tror ikke smertene vil prege ham på lørdag og overfor Trønderbladet uttaler landslagsleder Kai Lexberg at de har «kontroll» på skaden. Lexberg har stor tro på melhusgutten.

- Jeg har veldig tro på Idar. Han har kjørt bra i år og jeg tror løypa passer ham bra. Den har en bakke som er tøff nok og Idar er god til å kjøre utfor. Vi har forhåpninger om at han er med når det nærmer seg mål, sier landslagslederen.

Vant knapt et ritt

Dag Erik Ysland har fulgt Andersen siden 13-årsalderen og ble tidlig imponert over treningstalentet. Men det er først i år han er blitt en seiersmaskin.

- Jeg har sett ham både på ski og sykkel siden han var 13 år og Idar har aldri vunnet et sykkelritt før i år, selv ikke lokalt og knapt nok et klubbmesterskap. Men jeg har sett at han har egenskapene som skal til for å utvikle seg, og det er det som egentlig er det viktigste. De som kjører kjører inn beste resultatene er ofte ikke sultne nok, viser det seg, og da er det fort gjort å ikke jobbe hardt nok eller være tøff nok. Men Idar har hatt den offensiviteten, det er den som er viktig og utvikler ham, sier han.

Syklisten bruker sjelden store ord om seg selv og virker ikke helt komfortabel med all oppmerksomheten som har kommet hans vei denne sesongen. Men plasser ham på et sykkelsete..

- Det er nok ulv i fåreklær, ja. Han er beskjeden, men helt rå når det virkelig drar seg til. Han gir seg aldri og er rett og slett en harding. Han sparte aldri på noe og kjørte til det var tomt, forteller Ysland om Andersen på trening.

Uredd type

En sånn treningsiver ga ham sjansen på juniorlandslaget allerede i fjor og denne sesongen har han vært en selvfølgelig brikke i alle internasjonale ritt.

- Det var ikke på grunn av resultatene, men typen han var. En uredd type, sier treneren.

Han fortalte landslagsleder Lexberg at det var en syklist i Gauldal SK de måtte være obs på. Ysland og Lexberg syklet sammen da begge var aktive.

- Jeg kommer aldri til å si at «jeg har en for landslaget», hvis han ikke er god nok. Det er ingen vits. Det kan ødelegge en sykkelrytter og er som å gi ham til løvene. Det er utvikling vi er på jakt etter og vi må vise dem til landslaget når de er klar for det. Idar er en sånn uredd type som vi så kunne klare det og flere kommer det i Gauldal, sier han.

Ungdomsgruppa i Gauldal sykleklubb samlet våren i 2013. Idar står i foran i grå genser. Første rekke fra venstre Edvin Grøtan Eriksen, Idar Andersen, Erik Birkeland ogBirgit Ekren. Andre rekke fra venstre Oliver Løvseth, Lars Åsrønning, Jakob Høvik, Erik Ysland, Lars Bakk Stjern, Eskil Havdal, Filip Ekren, Gunhild Lund Bjørnås ogJohn Ivar Forsetløkken Foto: Thomas Olsen
GULLJUBEL: 18-åringen har allerede jublet for gull i år. Her er pallen etter NM i Stjørdal i sommer. Idar Andersen tok gull foran Andreas Leknessund og Søren Wærenskjold. Foto: Thomas Olsen