Årets største travevenement, i hvert fall for mange, ble avviklet på Bjerke i helga. Som Trønderbladet har skrevet om, kvalifiserte melhustrener Noralf P. Brækken to hester – en til Kriteriet og en til Derby. Tidenes derbyfelt ble det omtalt som, det feltet som Evil Enok M.E. stilte til start i, med verdensrekordholder Ferrari B.R. som favoritt hos de fleste.

Da Evil Enok M.E. kvalifiserte seg ved å bli nummer tre, men fikk spor åtte bak bilen i finalen, sank nok forhåpningene om en plassering i toppen hos de fleste. Spor åtte er aldri gull. Men på derbydistansen 2600 meter, har man over to og en halv runde å gjøre det på, og Brækken-traveren er egentlig uøm for posisjoner.

I en knallhard kamp om føringen fra start mellom innersporets Cokstile og Ferrari B.R., slo favoritten på galoppen og var ute av bildet. Brækken fikk femte par utvendig etter startrushet og ble der til en runde gjensto. Da gikk Enok ut i sporene og fikk rygg på Shocking Superman. På oppløpet sto og veide det litt mellom sistnevnte og Cokstile, mens Evil Enok M.E. nærmet seg med stormskritt. Det holdt for Cokstile og Lars Anvar Kolle i kampen om førstepremien på en million kroner. Brækken fikk vist hva som bor i hans hest ved å ta en sterk tredjeplass verd 280.000 kroner.

– Jeg er veldig fornøyd, uttalte Brækken med tanke på utgangsposisjonen, og mente at det på det nivået hesten befinner seg.

Den andre hesten til Brækken, Juliano Rags, gjorde det heller ikke så verst ved å bli nummer fem i Hoppe-Kriteriet, hvor den kunne innkassere 50.000 kroner.