I helga er det igjen klart for offroadkjøringens Formel 1 i grustaket på Ler. I biler med opptil 1000 hestekrefter og dekk store som små hus, skal deltakerne forsøke å forsere grustaket som skal være rundt 100 meter fra bunn av bakken og til toppen. Men det er ikke det verste.

- Løypa er bratt til fryktelig bratt, gliser Mikal Storflor Johnsen, leder i Trondheim motorsport.

Grustaket er visstnok at deltakere fra sportens fødeland, Island, dropper å ta turen til Ler, selv om det skal kåres en nord-europeisk mester i grustaket.

- Grustakene på Island er bare halvparten så høye som dette og det er nok derfor de ikke kommer. Det er bratt på Island også, men Ler er heftig bratt og høyt, sier Tor-Egil Thorland i motorsportklubben.

- En viss redsel er det

Sammen med Johnsen skal ikke bare arrangere, men også delta i mesterskapet. Thorland bekrefter at adrenalinmåleren går skyhøyt før start.

- Jeg hører bare det.., sier han og dunker seg på brystet der hjertet ligger.

- En viss redsel er det. Du må ha respekt for det som skjer, hvis ikke kan det gå galt. Du må være kald i hodet, tenke kjapt og ha fotografisk minne av banen, for hvis du hopper og bilen vrir seg, må du vite hvor du lander. Det gir et sinnsykt adrenalinkick å mestre banen. Jeg har ikke opplevd noe annet som gir meg samme kick, sier han.

- Råheftig underholdning

I fjor var det en fører som brakk ryggen etter en stunt som faktisk gikk galt. Bilen landet flatt etter et fall på mange meter og vedkommende ble skadd fordi dekkene ble trykket helt ned og da måtte ryggen ta noe av belastningen. Føreren skal være frisk i dag, men har gitt seg med formula offroad.

Selv om det oppstår et og annet rundvelt, understreker Johnsen at sikkerheten tas på alvor. De ønsker å skape et show for publikum. I fjor vant 2000 tilskuere veien til Ler.

- Det er råheftig underholdning, lover han. I pausene kan publikum gå rundt i depotene, prate med sjåførene og prøvesitte monsterbilene.

Takker grunneier

Det kjøres både lørdag og søndag. Den som er best over to dager blir kåret til nord-europeisk mester. Med unntak av Finland stiller deltakere fra alle nordiske land i konkurransen.

Trondheim motorsport retter en stor takk til en velvillig grunneier som lar dem holde på med «galskapen».

- Grunneieren er kjempepositiv til arrangementet. Det er ordentlig trivelig å komme til Melhus for å arrangere løp, sier Johnsen.