Team Veidekke er på mange måter hakket over kretslaget i rangeringen. Selv om utøverne ofte er jevne både på trening og i konkurranser, er Veidekke et lite hakk over på flere områder. Den største forskjellen er ifølge Thomas Ekren at Veidekke har et større budsjett, og ergo kan investere mer i både trenere og smørere.

Ekren har valgt å bosette seg i Trondheim, og liker spesielt godt å bo så nære de gode treningsmulighetene han har her.

–Det er fine muligheter for å trene her, og jeg bor ikke så langt unna bymarka og flere gode intervallbakker som jeg ofte benytter meg av, forteller han.

Mye rulleski om sommeren

Naturlig nok går mye av treningen om sommeren med til rulleskigåing. I tillegg bruker han titt og ofte både sykkelen og joggeskoene når han legger ut på treningsturer.

–Jeg trener også en del sykkel og jogging i mark om sommeren. Når jeg trener både sykkel og jogging er det ofte litt mer behagelige og rolige økter, da jeg slipper å tenke veldig mye på teknikk, slik jeg må om jeg går på rulleski, sier han.

Likevel prøver melhusbyggen å spesialisere og konkretisere treningen mest mulig inn mot idretten sin.

–Jeg prøver å legge mesteparten av treningen direkte inn mot langrennstrening. Jeg kan for eksempel kjøre en styrkeøkt med rulleski hvor jeg staker hele veien opp en bakke. Da får jeg treningen jeg skal styrkemessig, i tillegg til at den er veldig relevant inn mot idretten også, fortsetter han.

Sterk og rask nok

Ekren har både styrke og hurtighet på nivå med flere av de beste langrennsløperne i landet. Dermed er ikke fokuset hans like mye på styrketrening, som det muligens er for en del andre langrennsløpere i hans situasjon. Han legger selv mest vekt på å øke kapasiteten sin utholdenhetsmessig, noe som også var hans største fokusområdet forrige sesong. Selv om han ofte har vært best i sprint, tror han ikke at en sprint nødvendigvis ville vært hans største mulighet til å ta medalje om han skulle stilt opp i VM den dag i dag.

–Nei det må nå være stafett det da, svarer Ekren og ler.

–Nei da, men det er litt seriøst også. Jeg tror fort at en 10 km fri teknikk er den øvelsen hvor jeg står sterkest i dag faktisk, etter at jeg har endret fokuset litt på treningen, og etter at sprintkonkurransene har blitt lengre, fortsetter han.

En etappe på en herrestafett i VM er 10 km, og to av etappene er dessuten fri teknikk.

Full satsing da han var 17

Da Ekren var 17 år, bestemte han seg for at det var langrenn han ville satse på. Før dette drev han både med fotball og sykling i tillegg, og forteller at spesielt syklingen var hard å kutte ned på.

på spørsmål om han noen gang har angret på valget av idrett, svarer han at angeren ofte kommer en gang i året.

–Jeg pleier å være med en kompis jeg har nede i Grimstad en uke om sommeren, og han driver med sykling. Vi sykler en del den uka, og jeg tenker ofte da på hvor fantastisk det er å bare sykle rundt i flere timer i sola, svarer han og trekker på smilebåndet.

–Når jeg da kommer opp hit igjen og tilbake til det daglige, føler jeg dog på at jeg har tatt det rette valget, så jeg kan overhodet ikke si at jeg angrer på valget av idrett nei, sier han litt mer seriøst.

Søker hovedsponsor

Ekren har diverse sponsorer som er til stor hjelp i det daglige. Forrige sesong hadde han Melhusfestivalen som hovedsponsor, noe han satte veldig stor pris på.

–Per Evjen tok selv kontakt med meg å ville bidra litt for å hjelpe meg, noe jeg satte stor pris på, forteller Ekren.

–Jeg tror ikke de selv vet hvor mye det faktisk betyr for meg å ha støtte fra slike sponsorer, og hvor mye Melhusfestivalen betydde i fjor. Jeg setter utrolig stor pris på støtten både fra dem og de andre sponsorene, legger han til.

Nå søker Ekren en ny hovedsponsor for en eller to sesonger, som kan være villige til å støtte han med noen kroner, slik at han kan satse like hardt fremover. Han legger vekt på muligheten han vil ha til å blant annet oppdatere skiparken, altså kjøpe eller teste nye ski slik at han kan få enda bedre resultater ute i løypa.

–Utstyret har bare blitt viktigere og viktigere i denne idretten. jeg har allerede klart å bygge meg opp en grei skipark, men skulle gjerne prøvd ut flere typer ski som jeg eventuelt kan bruke i konkurranser, sier han.

Studere geografi

I høst har han planer om å studere geografi i tillegg til skisatsingen. Nord Universitet har en fin ordning for toppidrettsutøvere, hvor man legger til rette for utøverne på en fremragende måte. Studiet er samlingsbasert, og det er relativt få samlinger gjennom skoleåret, og dermed legges mesteparten av studiet til hver enkelt student. Dette betyr at man står fritt til å studere på de tidene man vil, noe som også passer Ekren veldig bra.

–Jeg har snakket med flere skiløpere som har tatt dette og lignende studier, og skrytt veldig av det. De legger godt til rette for idrettsutøvere, og jeg tror faktisk også at vi har muligheten til å stå over en av de fire obligatoriske samlingene, om noe skulle krasje med idretten, forteller han.

–Fra før har jeg en bachelor i idrett også, og jeg er veldig opptatt av at jeg skal ha noe å falle på den dagen skikarrieren ikke lenger er et faktum, legger han til.

Ekren jobber nå og da også på Sportshuset på Melhus for å tjene noen ekstra kroner.

–Gjennom jobben der så får jeg tjent meg noen kroner, noe som kommer veldig godt med i det daglige. I tillegg er dette en fin jobb for meg, da jeg har en del kunnskap om det jeg driver med på jobb, slik at det ikke er så mye nytt å sette seg inn i, sier han.

STERK: Ekren har styrken og hurtigheten på plass, men jobber fortsatt med å få opp utholdeneheten sin. Foto: Erik Borg
RULLESKI: Treningen nå i sommer har gått mye i rulleskigåing, men Ekren har også trent både løping og sykling. Foto: Thomas Olsen