Neste år arrangeres OL i Sør-Korea. Fredrik Riseth fra Gimse innrømmer at det hadde vært en enorm opplevelse og vært med her, men sier også at OL-deltakelse så langt bare er en fjern drøm. Forrige sesong tok han VM-gull på klassisk sprint i U23-klassen, noe som var hans andre VM-gull i karrieren. Han vant nemlig gull i samme gren, i juniorklassen to år tidligere.

Trener ikke spesifikt på sprint

Selv om Riseth har to VM-gull i klassisk sprint, har han aldri trent spesifikt for å bli sprinter. Han mener at hans forutsetninger gjør at han så langt har hevdet seg best i sprint.

–Jeg trener ikke veldig spesifikt mot sprint nei. Jeg har vel en ganske tradisjonell måte jeg trener på, og trener ganske likt som allroundløperne gjør egentlig, forteller han.

–Grunnen til at jeg har de beste resultatene mine i sprint tror jeg er mye på grunn av forutsetningene. Noe av styrken min som skiløper er at jeg er ganske eksplosiv, noe som jo er en stor fordel over kortere distanser, legger han til.

Videre forteller Riseth at han denne sesongen faktisk har planer om å legge deler av treningen mer spesifikt mot sprint. Likevel legger han vekt på at dette ikke er nevneverdig mye, og at han kommer til å fortsette med allroundtrening.

Bli bedre i fristil

Det han derimot skal legge mye vekt på i år, er å bedre skøyteteknikken, slik at han også kan bli jevnere i fristil.

–Jeg har vært ganske mye bedre i klassisk stil tidligere, og i år er jo også sprinten i U23-VM i fristil (varierer annethvert år). Derfor håper jeg å bli enda jevnere også i fristil, slik at jeg kan hevde meg i toppen i VM også i år, sier han.

Han mener det sier seg selv at målet må være gull også i denne sesongens utgave av U23-VM.

–Jeg har helt klart et mål om å vinne VM også i år. Jeg mener at om man blir tatt ut til å representere en så god skinasjon som Norge i et VM, er man også god nok til å kunne stå på på pallen i det mesterskapet, fortsetter han.

Hjem til Gimse

Riseth har bodd noen år på Heimdal nå, men har nå nylig valgt å flytte hjem igjen til barndomshjemmet på Gimse. Dette er for å spare litt penger, slik at han snart forhåpentligvis kan kjøpe seg egen bopel. Han ser frem til å bruke lokalmiljøet i hjemkommunen som treningsarena igjen, selv om han helt klart ser store fordeler med å bo nærmere byen.

–Det er klart at treningsfasilitetene er bedre nærmere byen. Likevel har vi jo gode skiløyper blant annet på Hølonda i kommunen her også, sier han.

Han forteller at det har vært lite trening her hjemme de siste årene, men at han nå kommer til å benytte seg av området både sommer og vinter som treningsarena.

–En annen ting er at jeg liker å trene både med kompiser og lagkamerater. Det gjør det hele litt mer sosialt, og er spesielt moro i perioder hvor det blir lite tid til å finne på sosiale sammenkomster ellers, fortsetter han.

Vil inn på rekruttlandslaget

Riseth har et stort mål om å bli tatt ut på rekruttlandslaget etter kommende sesong. Han sier han var nært også etter forrige sesong, men at han ble slått på målstreken av Magnus Stensås fra Lundamo.

–Jeg var veldig nært å bli tatt ut i fjor og, men ble så vidt slått av Magnus. Vi er gode venner, og har drømt om at begge skulle bli tatt opp, så jeg er selvfølgelig glad på hans vegne. Likevel må jeg innrømme at det er surt å ha vært så nært, men jeg satser igjen denne sesongen på at det skal bli min tur snart, forteller han.

Han har nå vært i Team Veidekke Midt-Norge over flere sesonger, hvor også blant andre Anne Kjersti Kalvå fra Lundamo er en av hans ni lagkamerater.

Verdenscup

Et annet stort mål for Riseth er å få muligheten til å gå enda flere verdenscuprenn kommende sesong. Han har to ganger deltatt i verdenscupsprint i Drammen (2015 og 2016), og skulle også delta her i år, men sykdom satte han ut. Han imponerte spesielt under denne sprinten i 2011, hvor han havnet helt oppe på en 11. plass blant verdenseliten.

I desember kommer verdenscupsirkuset til Lillehammer, og denne helga har Riseth et stort håp om at han får prøve seg mot de beste igjen. Når verdenscupen arrangeres i Norge, har nemlig Norge en større kvote på antall løpere man kan ha med enn til et renn som arrangeres i et annet land. Hovedpersonen selv, tror det er i disse rennene hvor han får konkurrert mot de beste, at han kan gå seg inn i verdenscupdiskusjonen.

–Jeg må prestere på en arena hvor jeg går mot andre utøvere som er aktuelle for verdenscup, og helst slå disse for å ha en størst mulig sjanse for å bli tatt ut senere, mener Riseth.

Det gjenstår å se om Riseth klarer å prestere på et nivå som gjør at rekruttlandslaget vil ha han neste sesong. Det blir også spennende å følge Magnus Stensås i sin første sesong i regi av rekruttlandslaget, og kanskje ser vi begge disse to sammen på rekruttlandslaget neste sesong.

VERDENSMESTER: Fredrik Riseth vant gull på sprinten under U23-VM i Soldier Hollow tidligere i år. Foto: Erik Borg
KLASSISK: Fredrik Riseth sier han føler seg best i klassisk. I år er målet hans å utjevne den forskjellen, slik at han også kan prestere jevnere i fristil. Foto: Privat