Andreas Dahlø Wærnes løp kontrollert den første kilometeren i lørdagens Storsylen Opp i Tydal. Da han skrudde opp tempoet måtte initiativtaker til motbakkeløpet, landslagsutøver i langrenn, Niklas Dyrhaug, slippe. Han tok ikke sjansen på å «møte veggen» før den virkelige veggen møtte ham, 800-900 bratte høydemeter fra Syltjønna og opp.

- Det var brutalt. Jeg løp ut i godt tempo, egentlig litt for hardt og det kjente jeg i bunnen ved Syltjønna. Jeg fikk det kraftig igjen og da jeg kikket bak meg kom Niklas Dyrhaug bare nærmere og nærmere. Da ble jeg småstresset fordi jeg hadde jeg begynt å småstive. Jeg måtte bare fokusere på meg selv, men da jeg nærmet meg toppen fikk jeg mer og mer tro på at det skulle gå, sier kvålsbyggen, som avsluttet med tiden én time, ti minutter og 29 sekunder.

Nær løyperekord

Det var bare 19 sekunder bak løyperekorden.

- Jeg visste ikke at jeg var så nær rekorden og ble nesten sjokket når de fortalte meg det. Men jeg hadde ikke mer å gå på og ville nok ikke greid det (sette ny rekord) med sekundering. Men jeg kommer til å stille opp flere ganger og vil få ny muligheter.

Dahlø Wærnes tar motbakkekonkurransene som god trening. I sommer vant han også Vassfjellet Opp på hjemmebane. Men det er i skisporet med børsa på ryggen han virkelig vil sette spor etter seg. To og et halvt år etter hans første og foreløpig siste start i verdenscupen, er han sugen på flere sjanser i konkurranse mot de aller beste.

- Målet er å få verdenscup til vinteren, det er det ingen tvil om. Jeg må være i form til Sjusjøen (sesongstart), selv om verdenscupen nok er låst for andre enn landslagsløperne fram til jul. Men hvis jeg er i form kan jeg få muligheten i IBU-cupen og da kan det være mulig med verdenscup etter det, sier han.

Foran skjema

- Hva slags utbytte får du av å delta i motbakkeløp?

- Det er utrolig bra trening og ikke bare fysisk, det gir også mental utbytte. Du må presse deg over lang tid og så har du den bratte avslutningen. 10 kilometer i skisporet blir lett i forhold, sier Wærnes.

Men det handler også om å treffe på standplass. Skiskytteren har endret litt på opplegget for å få utteling i stående skyting.

- Tester viser at jeg ligger foran skjema sammenliknet med tidligere år, sier han.