25-åringen fra Lundamo satser hardt foran årets langrennssesong. Hun går for Team Veidekke, som er et rekrutteringslag like under landslagsrekruttene. Team Veidekke har fem lag rundt om i Norge, hvor hvert lag har rundt ti utøvere. Anne Kjersti Kalvå går naturlig nok for det midtnorske laget til Team Veidekke.

Det siste steget

Kalvå har flere gode resultater å vise til, og har også gått en del verdenscuprenn. De fleste verdenscuprennene hun har gått har dog vært på norsk jord, hvor Norge får benytte seg av en større kvote enn i renn som går i andre land. Unntaket er derimot et verdenscuprenn forrige sesong som gikk i Toblac, hvor hun deltok. I dette rennet greide hun også resultatmålet hun på forhånd satte seg, som var å komme topp 30.

Nå satser Lundamo-jenta på å ta det siste steget og opp til rekruttlaget, og etter hvert landslaget. Hun er klar på at om hun skal nå målet om å gå enda flere verdenscuprenn denne sesongen, må hun prestere fra starten av sesongen.

–Jeg vet at jeg helst må begynne å sanke pallplasseringer allerede fra de første rennene i Skandinavisk Cup. Det er slik man kvalifiserer seg til å bli med på høyere nivå, forteller hun.

I tillegg til Skandinavisk Cup, som er konkurransearenaen for løperne som ligger like under landslag, håper hun å vise seg frem i starten av verdenscupsirkuset også.

–Jeg skal jo også gå åpningen på Beitostølen, og senere forhåpentligvis verdenscupåpningen på Lillehammer. Dette er to fine arenaer man kan få vist seg frem på, og i tillegg konkurrert med mange av de beste for å se hvordan man ligger an, sier hun.

Videre legger Kalvå til at hun ikke nødvendigvis blir tatt ut til verdenscupåpningen på Lillehammer, men at dette er et minstekrav for henne selv å bli tatt ut på, da hun de siste årene har vært med her.

Elsker hjembygda

Selv om hun til daglig er bosatt i nærheten av Granåsen med tanke på treningsfasiliteter, prøver Kalvå så ofte hun kan å besøke hjemplassen Lundamo. Hun forteller at hun fortsatt har veldig sterke bånd hit, og at hun fortsatt går for Lundamo IL.

–Jeg er fortsatt veldig glad i Lundamo. Jeg har jo vokst opp her, og har store deler av familien her. Derfor forsøker jeg å besøke bygda så ofte jeg kan, forteller hun.

–Jeg sier fortsatt at hjemme, det er på Lundamo, legger hun til og drar på smilebåndet.

Hun forklarer at grunnen til at hun i dag ikke bor på Lundamo, rett og slett er treningsmulighetene hun har i Granåsen og på Saupstad. Her er det lagt til rette for rulleskiløpere, og man kan trene ski året rundt i perfekte løyper, sommer som vinter.

Få langrennsløpere fra Lundamo

Videre forteller Kalvå om et langrennsmiljø som på mange måter har falt bort etter hennes generasjon.

–Vi var vel 6–7 stykker som drev med ski, og jeg tror fortsatt at 3–4 av oss driver aktivt, noe som må kunne sies å være et høyt tall. Etter vår generasjon sa det imidlertid stopp, og jeg tror ikke det er noen før helt nede i 7–8 årsalderen som driver aktivt med ski nå på Lundamo, forteller hun.

–Jeg tror noe av årsaken kan være mangel på skiløype, men også at det har vært lite snø de siste årene. I tillegg tror jeg mange driver med håndball og fotball, som det er meget gode miljøer for på Lundamo, skryter hun.

Trener to ganger daglig

En vanlig hverdag for Kalvå består av to treningsøkter. Hun starter som regel dagen mellom 7 og 8 om morgenen og spiser frokost før hun tar en treningsøkt på mellom to og tre timer. Hun sover ofte en times tid midt på dagen, før hun rundt middagstider igjen gjennomfører en økt på rundt to timer. Selv sier hun at noe av det viktigste for henne, er at motivasjonen opprettholdes, noe hun så langt ikke har hatt problemer med.

–Hverdagen min er lagt opp etter treningen, og er ikke så variert. Jeg velger å ikke fokusere på andre ting som studier og jobb i tillegg, fordi om man skal satse er tiden mellom øktene også viktig. Man er nødt til å restituere og hvile for å få optimalt utbytte av treningen, forteller hun.

Videre legger hun til at treningen nå i sommerhalvåret varierer mellom rulleskigåing, styrketrening og løping.

Tøft økonomisk

Anne Kjersti innrømmer at å satse langrenn på det nivået hun er på, også er en økonomisk utfordring.

–Det er jo ikke akkurat veldig lukrativt økonomisk å satse på dette nivået. Gjennom å skaffe meg egne sponsorer og en del støtte hjemmefra har jeg vært heldig, slik at jeg kan satse på dette for fullt. Det setter jeg stor pris på, sier Kalvå.

–Jeg har planer om å ta utdanning ved en senere anledning, men synes ikke jeg har tid til det nå som jeg bruker så mye tid på dette. Jeg satser rett og slett ski på fulltid, fortsetter hun.

VERDENSCUP: Kalvå har mål om å gå enda mer verdenscup denne sesongen. Her er hun i aksjon i et verdenscuprenn på Lillehammer forrige sesong. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
SAUPSTAD: Både på Saupstad og i Granåsen er det glimrende forhold for rulleski. Her trener Kalvå i rulleskiløypa på Saupstad skistadion. Foto: Mats Eid Bjørset