Forrige uke ble EM i styrkeløft for veteraner arrangert i Pilzen, Tsjekkia.

Norge stilte med 12 utøvere spredt mellom de forskjellige klassene, og blant de 12 fant man Åge Berntsen (44) fra Melhus. Han løfter til vanlig for Trøndertun Styrkeløftklubb

Han stilte i klassen for de på over 120kg sammen med åtte andre, og han hadde et svakt håp om en pallplass sammenlagt.

Styrkeløft er en idrett hvor øvelsene knebøy, benkpress og markløft skal utføres i gitt rekkefølge. Tre forsøk i hver av øvelsene, hvor et av løftene må være godkjent for å få en totalsum.

Det er tre dommere som dømmer, og minst to må dømme godkjent for at løftet skal være godkjent. Høyeste vekt løftet innenfor hver vektklasse avgjør vinneren.

Svært dårlig dag

Dessverre gikk det ikke som det skulle da Åge skulle konkurrere lørdag.

– Jeg hadde rett og slett en skikkelig dårlig dag. Det gikk greit med knebøyen til å begynne med, men så gikk jeg bare helt tom. I tillegg var jeg uheldig da jeg ikke fikk godkjent de to siste løftene. Overskuddet var ikke der, jeg hadde liksom ingen juice igjen, forteller en oppgitt Berntsen til Trønderbladet. Han endte som nummer seks i knebøy, med et løft på 320kg.

Vurderte å trekke seg

Etter knebøyen vurderte Melhusbygget om han rett og slett bare skulle trekke seg. Støtteapparatet hans fikk likevel overtalt han til å gjennomføre et løft på 100kg i benkpress, som resulterte i en sjuendeplass, 200kg bak benkpress- og sammenlagtvinner Pinc Jan fra Tsjekkia.

–Jeg var nære å gi opp, men jeg tenkte jeg ville gjennomføre bare for å få et resultat på tavla. Det var to timer pause mellom den innledende øvelsen knebøy og den avsluttende øvelsen markløft, så jeg bare tok et kjapt løft før jeg prøvde å komme meg igjen til markløftinga, sier Berntsen.

Kjempet plutselig om gullet

Denne taktikken fungerte tydeligvis, for ironisk nok endte Åge opp med å kjempe om markløftgullet. Da han hadde igjen ett løft, lå han og to andre likt med 290kg. Problemet til Åge var at han veide mer enn de to andre.

I styrkeløft fungerer det nemlig slik at de med lavest kroppsvekt vinner om flere skulle ende på samme løftvekt. Dermed måtte Åge opp på 295kg for å vinne.

–Det verste er at jeg fikk opp stanga ganske lett. Dessverre glapp grepet på toppen, og det hele gikk i dass. I tillegg var det en til som løftet 290kg etter meg, noe som sendte meg ned på en kjip fjerdeplass. Jeg var så nære gullet, men ender opp på en fjerdeplass. Sånn er det, shit happens, humrer Berntsen. Dermed endte han på en syvendeplass sammenlagt.

–Har vært utrolig travelt

Åge driver til daglig to firmaer, samtidig som han har drevet med et stort byggeprosjekt på hjemmeplan.

–Det ble rett og slett for mye, jeg kjente det allerede før jeg dro ned til Tsjekkia. Jeg satset bare på at det kom til å gi seg, noe det ikke gjorde. Det er synd, fordi jeg har aldri følt meg så sterk sånn rent styrkemessig. Dessverre var det rett og slett ikke noe overskudd å ta fra, det var tomt for juice, resonnerer Åge.

Fornøyd medstøtteapparatet

Med på turen til Tsjekkia hadde Åge blant annet med seg klubbkamerat og elev Alexander Gundersen, som han tidligere har hyllet som en av de største talentene i tungvektsklassen i styrkeløft.

–Det var veldig greit å ha med seg en god treningskompis i Alex som støtte, det setter jeg utrolig pris på, sier en takknemlig læremester.

VM blir en vurderingssak

I oktober arrangeres VM for veteraner i Sundsvall, Sverige. Åge forteller at han kommer til å ta en avgjørelse på om han vil gå for det eller ikke.

–Det er 12 uker til VM, noe som er ganske kort tid innen denne idretten. Jeg tar en avgjørelse i løpet av de nærmeste dagene. Jeg vurderer å stå over denne gangen, for å få ladet batteriene. Det kommer et NM i november jeg vurderer å gå for istedet, sier Berntsen til Trønderbladet.

GOD STØTTE: Åge Berntsen (t.v) er til vanlig coach for Alexander Gundersen (t.h.), men i Tsjekkia var rollene byttet om på. Foto: Geir Olav Flåan