- Jeg tror egentlig jeg trenger folk i hele bakken på vei opp, så de må bare spre seg, flirer Ingrid Lorvik.

Tirsdag syklet hun inn til NM-gull på lagtempoen sammen med Cecilie Gotaas Johnsen og Camilla Horneman. Men det åpenbare målet i årets norgesmesterskap er selvsagt landeveisrittet i Stjørdal på søndag. Da håper hun å ha solid støtte langs traseen og spesielt opp Gevingåsen. Sjansen er stor for at noen av rytterne vil forsøke å komme seg løs når den 2,5 kilometer lange stigningen skal forseres for siste gang.

- Det er alltid ekstra motivasjon når folk heier. Vi (kvinnesykling) er ikke bortskjemt med at det er mye folk, for som regel så starter vi både åtte og halv ni på søndagsmorgenen når vi sykler norgescup. Da er det ikke akkurat mye folk i løypa, forteller hun.

NM gjennom byggefeltet

Lorviks bønn om et mer publikumsvennlig starttidspunkt i NM har ikke blitt hørt. 08.40 sendes syklistene ut fra Lånke skole, men 31-åringen har likevel håp om at folk skal tar med campingstol og setter seg til rette i veikanten.

- Jeg håper på et unntak i NM med bra trøkk, at folk er positivt innstilt og synes det er kult at de får NM gjennom byggefeltet. Da kan det bli veldig bra, sier hun forventningsfullt.

Årets landeveisritt i NM har en spesiell status siden VM går i Bergen til høsten. Juniornorgesmester Idar Andersen har tidligere sammenliknet løypene i Stjørdal og Bergen. De som presterer i NM har potensial til å gjøre en god figur i VM også. Det har ikke gnistret av Lorviks sesong så langt, men hun trekker fram en 6. plass fra et ritt i utlandet i vår. Da startet hun spurten på kilometermerket og ble hentet inn et par hundre meter før mål. 6. plass er godkjent, men som hun sier selv: «Det er seirene som teller». Med formen i anmarsj håper hun å vise seg fram de neste månedene og hun starter gjerne med en seier i NM på hjemmebane.

Toppen som gjelder

- Det er absolutt et stort mål, men alt skal stemme og du skal ha litt flaks også. Jeg håper vi blir enige om en bra taktikk og at alle går for den 100 prosent. Skal vi lykkes her så må vi ha hele laget og gi alt for den planen vi har. Det er toppen som gjelder, understreker Lorvik.

CK Victoria-syklisten har vært med å prege norsk kvinnesykling i mange sesonger. Nå merker hun at det blir stadig vanskeligere å kjempe i toppen. For hvert år blir nivået litt bedre.

- Det har blitt veldig bra nivå på mange i Norge. Jeg tror dette det blir det tøffeste NM som jeg har vært med på, hvor det er ganske mange som kan vinne. Flere har tatt steg i vinter og det er vanskelig å plukke ut én eller to favoritter. Alle klubbene har noen som er bra i denne type løype, mener hun.

Stor fart inn mot mål

Men i en sesong som inneholder VM på hjemmebane drømmer hun om prestere i NM. Og da kommer samtalen på nytt inn på Gevingåsen. Seks ganger skal syklistene opp «monsterbakken» og hvis noen av deltakerne lykkes i å vinne sekunder på de andre, er NM-tittelen innen rekkevidde. Fra toppen av byggefeltet blir det stor fart inn mot mål.

- Føler man seg bra er det absolutt mulig å gjøre noe i denne bakken, men man må også disponere slik at man holder helt inn og ikke blir tatt igjen på flaten, sier Lorvik, som har et drømmescenario for siste bestigning:

- Jeg håper egentlig at jeg er alene, flirer hun

Lorvik tror ikke NM-gull alene er nok til å sikre VM-billett. Hun må prestere internasjonalt, men for en norsk syklist vil det naturligvis være stort å representere Norge på hjemmebane.

- Det hadde vært veldig kult, men jeg må kjenne at jeg har noe å gjøre der. Jeg har lyst til å føle at jeg enten bidra eller kjøre for et bra resultat.

GULL: Ingrid Lorvik tok gull på tirdagens lagtempo sammen med lagvenninnene Cecilie Gotaas Johansen (t.h.) og Camilla Horneman. Grimstad fulgte 32 sekunder bak på 2. plass og så ble det bronse til Brynes 1. lag. Foto: Thomas Olsen
Ingrid Lorvik i NM-traseen i Stjørdal. Melhus-jenta går for å vinne og sykle seg inn på VM-laget. Foto: Thomas Olsen