Sist helg løp fireåringen Ferrari B.R. (initialenetil oppdretter Bjørn Rishaug) inn til ny verdensrekord på mellomdistansen 2100 med tiden 1.09,9. Rekordløpet skjedde under V75-kjøringen på Jarlsberg travbane og nyheten spredte seg raskt i travmiljøet. Rekordhesten er oppdrettet av ekteparet Bjørn og Turid Rishaug på Ler.

- Uvirkelig, sier Bjørn om rekordløpet og fortsetter:

- Jeg hadde aldri drømt om at hesten skulle sette verdensrekord. Det finnes så mange gode hester i USA og Frankrike og da er det helt uvirkelig å få en sånn oppi her på Ler, sier han.

- Betyr alt

Ekteparet har god oversikt over hvilke løp deres tidligere hester deltar i og ser det meste på TV. Men da Ferrari B.R. satte opp farten fra start og kommentatorne begynte å gå i fistel over passeringstidene, måtte Turid gå seg en tur ut. Hun var svært nervøs for at hesten ikke skulle komme i mål på reglementert vis. Ferrari B.R. greide seg helt fint og nå forventer oppdretterne økt interesse rundt deres hester.

- Dette betyr alt. For en oppdretter er det ingenting som betyr så mye som resultater. Avkommene til mora Bauxite blir verdifulle, tror Turid.

Ettåringen Irwin B.R. er broren til Ferrari B.R. og fortsatt ikke solgt, men det tar nok ikke lang tid før føllet får ny eier.

- Jeg vil vente litt med å selge, men det blir nok stor interesse nå, sier Bjørn.

Kan vinne Norsk Derby

Stor interesse er det også rundt Ferrari B.R., som som trenes og kuskes av Per Oleg Midtfjeld. Hesten ble raskt lansert for Elitloppet i Sverige kommende helg, men dit skal den ikke. Hesten er ung i travsammenheng og Bjørn Rishaug mener det ville vært uklokt å la den gå to tøffe løp på så kort tid.

- Det er nok Norsk Derby i september som er målet, så er det om å holde den frisk og i form. Den kan vinne, men det er så mange gode hester. Vi har nesten ikke sett maken til den fireårsgangen vi har nå, sier Rishaug.

Norske oppdrettere får 20 prosent av premiepengene deres tidligere hester kjører inn. Når hestene blir litt eldre faller prosentsatsen til 10.

Denne eksklusive champagneflaske har vært lagret i fem-seks år i påvente av noe skikkelig å feire. Nå ryker den trolig. Foto: Thomas Olsen