Det ble også tydelig under festmarkeringen og utdelingen av kulturprisen i Støren kulturhus søndag kveld.

- Selv om jeg bor i Oslo, kaller jeg dette fortsatt å komme hjem. Og det er alltid godt å komme hjem, sa hun da hun mottok prisen.

Les også: Marit strålte om kapp med ungene

Lokale aktører

Marit hadde selv ønsket seg innslag fra lokale aktører, og både unge og litt mer erfarne lokale talenter bød hovedpersonen på sang og musikk.

Marit ble tidligere i år tildelt Midtre Gauldal kommunes kulturpris for 2016. Som forslagsstilleren skrev: "Begrunnelse skal ikke være nødvendig". Ordfører Sivert Moen, som delte ut prisen, beskrev en svært fortjent vinner. En ting var alle merittene til tidenes desidert beste kvinnelige skiløper, som tok en god stund å ramse opp. Det som likevel ble fremhevet mest av alle som sa noen ord fra scenen, gjaldt Marits vesen og væremåte. Hennes verdier og hvordan hun er et stort og godt forbilde.

Les også: Bjørgen og Johaug trener sammen

Les: Marit satser mot OL

Barnevakten hjemme

Med seg på første rad hadde Marit med seg nærmeste familie. Bortsett fra sin egen Marius og samboer Fred Børre Lundberg, da. Som Marit humrende fra scenen sa:

- Tusen takk til Fred Børre, som er hjemme og er barnevakt. Som vanlig!

Nettopp Fred Børres tålmodighet var også tema da Trøndersk Skilaug sa noen ord til Marit, ved Kjell Ulstad. De ga Marit en flaske vin, med en oppfordring om å dele den med Fred Børre. Med mål om forhandle slik at Marit kan satse helt frem mot VM i Seefeld i 2019. Marit tok leende imot, uten å gå mer innpå hvor lenge hun skal holde på videre.

Lokale støttespillere

Det var sambygding Randi Rognes som ledet kvelden, som hadde et variert program. Rognes songlag, Mary Rose Kant, Ingrid Graftis og det unge bandet Country Team med Ingrid Høgsteggen underholdt med fin musikk.

I sin takketale etter hun fikk prisen, trakk Marit fram lokale støttespillere. Sponsorer som har fulgt henne siden hun kun var et stort talent i 15-årsalderen, og fram til i dag. Hun takket også Rognes idrettslag, fanklubben, gammeltreneren Idar Terje Belsvik, og ikke minst sin familie.

Et innslag som framkalte mye latter fra salen, var femmilsforedraget fra Thor Gotaas. En mildt sagt rappkjefta og ditto storkjefta foredragsholder.