- Det var selvfølgelig kjedelig å ende sesongen så brått. Spesielt når man begynner å føle at langrennsformen blir bedre og bedre, sier Magnus Øyaas Håbrekke om den brutale dagen i NM-løypa i Harstad lørdag 11. mars.

Skiløperen hadde slitt med kyssesyken i starten av sesongen, men nå var han igjen oppe og luktet på ei god plassering. Men i ei nedkjøring mistet 18-åringen kontrollen og deiset i bakken. Han skjønte umiddelbart at det var alvorlig. Røde Kors-mannskaper kom raskt til og i løpet av kort tid var han på vei til sykehuset i Troms´ nest største by. Røntgen viste to brudd i venstre legg og unggutten ble operert samme kveld.

- Det hjelper ikke å bare være rask i motbakke og på flatene. Man skal også være så rask som mulig nedover og da må man iblant ta noen sjanser. Det gjorde også jeg og denne gangen gikk det galt, forteller han.

Fjerner skinnen

Seks uker senere skal han snart kaste støtteskinnen han gått med rundt foten. Krykkene har også vært følgesvenner i denne perioden, men kan snart kastes ettersom han forsiktig begynner å belaste foten igjen. Han skal følges opp av fysioterapeut og er innstilt både å lytte til ekspertise og egen kropp for å sikre raskest mulig restitusjon.

- Nå mandag skal jeg på kontroll igjen og forhåpentligvis bli kvitt skinnen, sånn at jeg kan begynne å gå på foten igjen. Og så blir det samarbeid med fysioterapeut en måned framover med opptrening, forteller Håbrekke.

Melhusgutten markerte seg for alvor i skisporet da han vant en norgescupsprint i januar 2016. Siden har uhellene forfulgt ham med kyssesyke og beinbruddet i norgesmesterskapet. 18-åringen satser på at hans uhellskvote er full i god tid framover.

- Det var andre gangen på rad at det kom et uhell under junior-NM for min del. Det er kjedelig at det skjer, men samtidig skal det mye til for at man går gjennom en idrettskarriere uten noen slag i trynet. Man må rett og slett bare regne med det, mener han.

Trener overkropp

Håbrekke kom tidlig i gang med treningen og gjør det meste som ikke belaster venstrefoten unødvendig. I kjelke har han allerede vært ute i skiløypa og staket. God trening for overkroppen som kommer godt med når oppkjøringen kommer ordentlig i gang. Han skal tilbake for fullt i skisporet og forhåpentligvis enda sterkere enn da en lumsk sving felte ham i Nord-Norge.

- Utholdenheten er vanskeligst å holde ved like og jeg må være forberedt på at den ikke er like god som før. Det vil ta sommeren og høsten i hvert fall, men når vi kommer til vinteren håper jeg å være på et enda høyere nivå enn jeg var der jeg slapp, sier han.

Neste sesong er Håbrekke yngst i 19-20-årsklassen, men håper likevel å notere seg for noen topplasseringer.

- Jeg kommer inn i en klasse der de andre er ett år eldre enn meg og det gjør det ekstra tøft. Men jeg håper å takle overgangen fra å bare konkurrere med jevnaldrende til dem som er eldre, sier han.

- Lone gjør rent bord

18-åringen behøver ikke å gå langt for inspirasjon. Klubbvenninna Lone Johansen var i samme situasjon da hun i Harstad gikk inn til et suverent NM-gull i kvinner 19–20 år.

- Jeg synes det er utrolig moro at Lone hevder seg i norgestoppen sånn som hun gjør. Neste sesong tror jeg hun kan gjøre rent bord i alt som er av nasjonale renn, kanskje til og med i junior-VM, tror han.

Flust av skiløpere fra Melhus har markert seg i norgestoppen de siste sesongene. Håbrekke gir trenerne en stor del av æren for framgangen.

- Det er både treneren som vi har og treneren som vi hadde, Martin (Hovin) og Tormod (Eriksen). De har vært utrolig gode støttespillere og gitt oss svar hvis vi har lurt på noe om trening, kosthold, hvile. De skal ha mye av æren, i tillegg er det foreldre og vi utøvere har også støttet og matchet hverandre på trening. Melhus er en bra klubb, sier Håbrekke.

18-åringen fikk operert inn seks skruer for at beinet skal gro skikkelig sammen igjen. Med mindre skruene forårsaker smerte blir de der for alltid. Foto: Thomas Olsen