Vanja Radic sluttet som profesjonell håndballkeeper i 2011 for å starte en ny karriere som trener. Seks år senere er hun keeperansvarlig for finske håndballandslag, i tillegg til at hun driver International goalkeeping camp. Lørdag og søndag var hun i Melhushallen for å veilede og inspirere både trenere og unge målvakter. Invitasjonen kom fra Melhus/Gimse, men de påmeldte var fra store deler av Trøndelag.

- Det hele gikk nokså fort, men jeg la all energi inn i det (trenerkarrieren). Og jeg tror folk respekterer og anerkjenner alt jeg har investert i dette, sier hun.

Uten keepertrener

Bosnien er ettertraktet og det var ikke lett å finne en dato som passet. Melhus/Gimse ønsket å arrangere trenerseminaret mens sesongen fortsatt var i full gang, men det passet ikke inn kalenderen til Radic. Men i helga var hun altså på plass, til stor glede for både trenere og spillere. Keepere må ofte klare seg litt selv fordi få klubber har egne målvaktstrenere.

- Jeg hadde ikke målvaktstrener når jeg vokste opp. Jeg er selvlært og slik har det også vært mange av de mest berømte målvaktene over 35 år. Det er egentlig ganske utrolig, vi gir ikke keeperne en sjansen til å utvikle seg. Likevel gir de alt for å bli bedre, forteller hun.

Fokus på forståelse

- Hva er ditt fokus når du trener unge spillere?

- Jeg prøver å få dem til å forstå hva de gjør og hvorfor de gjør det. Jeg viser dem øvelser, og sier for eksempel: hold hånden her. Jeg ønsker at de skal vite hvorfor noe er bra og noe er dårlig. De skal selv finne ut hvorfor det er bra, da forstår de øvelsen bedre, mener Radic.

- Hva kjennetegner en god keeper?

- Du gjør mange redninger, sier hun og ler.

- Du må være spesiell type for å stå i mål og vente på at andre skal skyte på deg. Målvakter er modigere enn andre på laget. I tillegg må du være god til å støtte laget ditt. Og selvfølgelig fysiske og mentale egenskaper, sier Radic.

- Kan ikke være redd

Jakob Ludvidsen, Sondre Nordheim og Aurora Øyaas syntes det var lærerikt og inspirerende å få oppleve Radic på nært hold.

- Jeg har lært mye om basisteknikk, forteller Nordheim.

Trioen er enige om at målvaktene er de modigste spillerne på håndballbanen, men mot er ikke noe en automatisk har. Ureddheten bygger målvakten gradvis opp.

- Du må trene på det, ikke være redd, mener Øyaas.

Du må få mange skudd på deg. Til slutt så kjenner du ikke noe til at du blir truffet. Du blir vant til det, sier Nordheim.

Jakob Ludvidsen, Sondre Nordheim og Aurora Øyaas syntes det var lærerikt og inspirerende å få oppleve Radic på nært hold. Foto: Thomas Olsen