Gauldal sykleklubb har i mange år markert i aldersbestemt og juniorklassene. Nå har klubben tatt grep for at også seniorene skal kunne prestere sitt ytterste. Når Norgescupen tråkkes i gang med temporitt lørdag og fellestart er det hele seks ryttere som stiller til start i Gauldal SKs velkjente drakt.

- Målet er å hjelpe syklistene våre videre, få dem opp enda en divisjon. Fram til nå har det vært naturlig for syklistene å bytte klubb når de er ferdige på juniornivå, forteller trener Dag Erik Ysland.

Dyr sport

En divisjon opp betyr kontrakt med et norsk profflag på kontinentalnivå og deltakelse i større ritt enn norgescupen.

- Jeg mener vi har lokale talent som har det som skal til for å hevde seg. Noen ganger er det småting og tilfeldigheter som avgjør utfallet. Jeg håper at noen kan lykkes så fort som mulig, aller helst etter denne sesongen, sier Ysland.

En kommer likevel ikke unna det faktum at sykling er en kostbar idrett når utøveren nærmer seg et visst nivå. En ny sykkel koster gjerne én månedslønn og en stor del av budsjettene brukes også på reiser. Både til konkurranser og treningssamlinger i utlandet. I forbindelse med påske var et dusin utøvere fra Gauldalen på kontinentet for å trene og sykle konkurranser. Sykleklubben har ingen store sponsorer og derfor er det foreldrene som må dra mesterparten av lasset.

- For 300-400.000 kroner per sesong får vi til et perfekt opplegg. Vi får det til på et vis nå også, men det er vi foreldre som betaler alt, forteller treneren, som er far til Erik Ysland i seniorgruppa. Hvor mye han bruker på sykkelsporten holder han for seg selv, men det er et betydelig beløp.

Penger er ikke alt

Treneren håper å tiltrekke seg sponsorer etter hvert som resultatene kommer, men inntil videre er han innstilt på å bruke penger på den ferske satsinga. De ivrigste foreldrene i Gauldal SK legger opp ferien etter terminlisten.

- Vi som er med på dette elsker sykling, opplevelsen idretten gir oss, forteller Ysland

Han understreker at du ikke blir en bedre utøver av et stort budsjett.

- Jeg pleier å si til syklistene at «en million kroner i lønn gjør ikke at du sykler fortere». Det er trening som må til, men vi ønsker oss mer penger i bunn, erkjenner han.

- Kan kjempe i toppen

Mathias Berg går siste året på syklelinja ved Melhus VGS. Han tror Gauldal SK kan prege resultatlistene denne sesongen – selv med mindre budsjett enn mange andre klubber.

- Vi kunne alltids hatt mer ressurser, men vi skal få det til å fungere. Med resultater får vi flere sponsorer på lag, kred til dem vi allerede har. Noen lag har mer ressurser enn oss, men det er ikke penger som avgjør hvor fort du sykler. Hvis vi er i form og har dagen, så er den beste av oss oppe og kjemper i toppen. Gruppa har tatt store steg på de fleste områder i vinter, vi stiller med et sterkere grunnlag enn i fjor, sier Berg.

Erik Ysland har flere ganger syklet i de norske fargene på juniornivå. Dette er hans første sesong som senior og han er spent før norgescuphelga i Bergen.

- Det blir hardt, men jeg får prøve å yppe meg som best jeg kan. Vi er et ungt lag, men vi håper å få så mange utøvere som mulig til mål, sier han.

Pappa og trener Ysland er ikke så resultatorientert.

- Målet er at syklistene skal få ut sitt beste. Det er ikke nødvendigvis pallen som avgjør om vi lykkes. Jeg mener sykling er verdens hardeste idrett og i Norge blir vi bedre og bedre, det gjør det vanskelig å nå opp. Vi skal ikke stille for store krav til syklistene våre, vi skal bygge dem opp, ikke bryte dem ned, sier han.

OPTIMIST: Dag Erik Ysland håper å sende utøvere opp på neste nivå. Foto: Thomas Olsen