Glem snøfallet som kommer sporadisk. Vinteren er snart over og det er mange som gleder seg over. Blant dem, landslagsyklist Idar Andersen, som tirsdag endelig fikk prøvd den nye landeveissykkelen utendørs.

- Det er viktig å få bygd opp kapasiteten, ikke bare sitte inne på rulla hele vinteren, sier 17-åringen.

Foruten en sykdomsperiode rundt juletider har landeveissyklisten trent bra i vinter og nylig ble junioren tatt ut til klassikeren Gent-Wevelgem i Belgia. Avreise er fredag og rittet går søndag. Norges tropp teller seks utøvere og Andersen tror det er mulig å kjempe om en god plassering. Selv om syklistene på kontinentet har kommet et stykke lenger i sine forberedelser.

- Jeg tror vi kan gjøre det bra. Vi må prøve å sykle som et lag, men det er vanskelig å vite hvem som er i form så tidlig i sesongen. Vi får hjelpe hverandre, sier junioren.

Tøffere i utlandet

- Hvordan er det å konkurrere internasjonalt sammenliknet med norgescup?

- Rittene i utlandet er hardere. Når det går fort, går det ganske mye fortere enn i Norge. Bare de beste fra hvert land deltar og det er kanskje ikke like mye lurekjøring som i Norge, der du går for best mulig plassering i norgescupen. I utlandet sykler vi mer som et lag, forteller gauldalssyklisten.

Han har ikke mange år bak seg på sykkelsetet. Først som 14-åring fikk han for alvor landeveien som treningsarena og det skjedde ved en liten tilfeldighet. Som det ofte er for idrettsutøvere som når langt.

- Tidligere spile jeg fotball om sommeren og gikk på ski på vinteren. Men så skadet jeg foten min og da prøvde jeg ut sykling for å vedlikeholde formen til skisesongen. Så gjorde jeg det bra i noen ritt, sier han om den spede begynnelsen på syklekarrieren.

Temposterkt ritt

Langrenn sluttet han med i fjor og nå handler det kun om tråkk og kriging om posisjoner i feltet. Talentet er åpenbart, i fjor konkurrerte han flere ganger i de norske fargene. Opptil flere ganger blødde han for drakta med blant annet to ødelagte sykler som resultat. Sesongen 2017, som altså starter med en klassiker om to dager, kan vise seg å bli et karrierehøydepunkt for den unge syklisten. Året inneholder både NM på hjemmebane (Stjørdal) og junior-VM på hjemmebane (Bergen). Følgende uttalelse gjør at det blir ekstra spennende å følge 17-åringen framover.

- Hovedmålene denne sesongen blir NM i Stjørdal med ei løype som passer meg bra og VM i Bergen, også det ei løype som passer meg bra. Løypene inneholder en del motbakker og det kommer til å bli kjørt hardt. Jeg er ikke så god til å spurte, så det er bra med løyper der de fleste faller av, sier Andersen, som beskriver kjørestilen som offensiv.

- Det er ikke alltid det funker, men de sier det er det man blir sterk av, forteller han.

Medalje realistisk

- Hva skal til for å bli tatt ut til VM?

- Jeg må holde meg frisk og skadefri hele sesongen. Og kjøre bra i konkurranse, da har jeg en sjanse, sier Andersen, som tror det er realistisk å drømme om medalje i VM på norsk jord.

- Medalje er alltid en mulighet. Det er ikke alltid det er de som er i best form i starten av sesongen som vinner. VM blir et spesielt løp der mange har sjansen til å vinne.

Idar Andersen (til høyre) har etablert seg som en av landets beste syklister i juniorklassen. Her fra Tour du Pays de Vaud i Sveits i mai i fjor. Foto: Norges Cykleforbund