Mandag kveld kom samboerparet Lasse Austgarden og Stine Berget Nordvik hjem til Ler etter to og ei halv uke i Finnmark. Årets finnmarksrtur endte med 3. plass og bestenotering i Norges tøffeste hundeløp. Årets utgave var preget av røffe værforhold og Austgarden, som kjørte årets løp, ble flere ganger kastet bakover av vinden. Den verste stormen tok det seks timer å komme seg gjennom.

- Jeg fikk lufta slått ut av meg og måtte snu meg for å puste. I sånt vær tenker du maks 30 minutter av gangen og delmålene er bare på minuttet, og kan være å nå en stikke, forteller han.

Dyrt hundeløp

Austgarden blir ikke redd selv om stormen uler rundt ham og sikten er minimal. Han blir ekstremt skjerpet.

- Hvis du blir redd, så blir hundene redde, sier han.

Hundespannet til samboerparet er godt rustet for uvær og de mener selv at hundene er blant de beste i landet når det stormer som verst. 3. plass i Finnmarksløpet vitner om akkurat det. Austgarden og Nordvik mener hundespannet er sterkt nok for Iditarod gjennom Alaskas villmark, et av verdens hardeste hundeløp. Austgarden har drømt om Iditarod siden han begynte med hundekjøring, men er usikker på om drømmen kan bli til virkelighet. Det er krevende nok å delta i løp i Norge. Tredjepremien på 40.000 kroner i Finnmarksløpet betød at de «bare» gikk 15.000 i underskudd på årets deltakelse.

- Hundene er klare

- Det koster i hvert fall en halv million å delta i Iditarod og det er urealistisk med tanke på økonomi. Det nytter ikke å være i full jobb, det går bare ikke, sier Austgarden til Trønderbladet.

Men om pengene plutselig kommer på bordet, så er hundespannet klart. I dag.

- Vi må ikke trene mye mer enn nå. Hundene har 6000 kilometer i beina, så mye mer enn det kan de ikke ha før risikoen for overtrening melder seg. Mer kvalitet og jevnere trening er en fordel og ikke så mye i bolker som vi gjør nå. Vi hadde gjort det (Iditarod) hvis vi fikk muligheten, sier Austgarden og Nordvik.

Lasse Austgarden forer hundene hjemme på Ler. Finnmarksløpet tapper også hundene for kilo og krefter, appetitten er enorm for tiden. Foto: Thomas Olsen