Indre bane, Vikingskipet, 4. mars 2017. Det er bare minutter til en av Melhus' største idrettstalenter skal gå sitt største løp til nå i karrieren. Sitt første direktesendte TV-løp. På lystavla i den gamle OL-arenaen på Hamar, lyser Camilla Lunds navn opp. På samme tavle lyste Johan Olav Koss sin legendariske 13.30.55-tid på 10.000-meter i lekene. Det var verdensrekord og Lund var ikke engang født. Kontrollert sklir en nytt skøytehåp på indre bane rett før debuten. Det er vanskelig å ikke føle nervene på vegne av Lund.

- Jeg følte egentlig at jeg ikke var fryktelig nervøs. Jeg hadde god kontroll på det jeg gjorde og fant roen. Bare nøt det å ha mye publikum rundt meg og det var skikkelig artig, sier hun om de små minuttene før sekretæriatet ba Lund og parkonkurrent Carlijn Schoutens fra USA gå til startstreken.

God natts søvn

Vi går noen år tilbake. Allerede høsten 2012 skriver Trønderbladet om Lund. 18-åringen omtales som et skøytetalent og jevnlig blir Melhus-jenta og sambygdning Marte Vatn fulgt opp i lokalpressen. I desember 2016 rangerer vi henne som Gauldals tredje beste idrettsutøver, kun slått av OL-vinnerne Marit Bjørgen og Jørgen Graabak. Verdenscupdebut og sterk innsats (sølv etter tre distanseseiere) i allround-NM er grunnen, men da 22-åringen sent i januar blir tatt ut til allround-VM på Hamar, er hun overrasket.

- Det blir et karrierehøydepunkt, slår hun fast.

Et par dager før det vi på mange måter kan kalle gjennombruddet, besøker vi henne på en treningsdag i Vikingskipet. Nervene var ikke kommet og egentlig kom de skikkelig aldri heller. Klokken 23 kvelden før VM skulle pangåpnes med 500-meter, sovner hun på hotellrommet med Sofie Karolie Haugen.

- Det ble en god natts søvn og stemningen var avslappet og rolig. Jeg prøvde å ikke tenke så mye på løpet for å få sove godt. Man er litt i bobla, men først og fremst prøver vi bare å slappe av og kose oss, gjenforteller Lund.

Minuttene før

Først klokken ni kunne hun og Asker-jenta, som slo nettopp Lund i allround-NM noen måneder før, stå opp. Distansen er knapt 850 meter, men utøverne har egne sjåfører til å ta de til VM-arenaen. Det må være såpass. I dagene før har skøyteløperen snakket om debutløpet som skal finne sted i 500-meteren, som kanskje er distansen hun misliker mest. Lund er best på lengre distanser og regner med å komme sist i sitt første TV-løp.

Tilbake til indre bane er det lett å se at Lund er i bobla der hun glir forbi mens parene i de tre første løpene går over målstreken, en etter en. Mens romkamerat Haugen gjør seg klar til å gå sjette par, blir Lund ropt opp. Øyeblikket hun har visualisert mens hun har pusset tennene de siste dagene var der. Flere tusen tilskuere - mange fra skøytemekka Nederland - ser en rødkledd Lund gjøre seg klar i ytre bane. Ivrige norske skøyteentusiaster roper og klinger med bjellene når navnet til Melhus-jenta blir ropt opp. Hun erkjenner at hun registrerte norskeflaggene og tilskuerne. Så tett var ikke bobla.

- Ja, jeg kikket rundt og merker at det sitter mange folk der. Samtidig klarte jeg å konsentrere meg, sier hun.

Slo seg selv

Fra startskuddet gikk til debutløpet var over, tok det naturligvis ikke så lang tid. De 23 andre løperne gikk riktignok fortere, slik som forventet, men 41.97 er uansett 19 sekunder bedre enn den første 300-meteren hun gikk som ni-åring i desember 2003.

- Jeg fikk en god åpning, men så gikk jeg dårlig på skøyter og da ble det litt stress, sier hun etter at både 500-meteren og 3000-meteren var over.

Det ble sisteplass i begge to, samt hennes avsluttende 1500-meter dagen etter. Nederlandske Ireen Wüst gikk av med sammenlagtseieren, foran Martina Sáblíková og Miho Takagi fylte de andre pallplassene. Ida Njåtun ble beste norske på niendeplass, mens romvenninne Haugen ble nummer 21.

Nøt debuten

- Jeg følte at spenningsnivået var under kontroll og at jeg gjorde det jeg hadde planlagt - å prøve og gå ut med avspenning og få flyt. Det er rett og slett kroppen som ikke spiller på lag, oppsummerte hun på en tredesykkel i restitueringsrommet ved mixed zone etter løpet. Det har vært en litt tung sesong med lite overskudd og mange spesielle skader. Men det er ikke kuttet fra skøytespissen i Berlin eller uforklarlige virus som blir det man skal huske av Lunds vinter.

Det er VM-debuten på Hamar, med foreldrene, kjæresten og hans familie på tribunen.

- Det har vært sinnssykt artig å gå og jeg har fått nytt det mer enn jeg trodde jeg skulle få til. Jeg syns det var kjempeartig, sier Lund.

Camilla Lund fikk også gå verdenscup i Berlin. Foto: Privat