Det ble et ekstremt tøft Finnmarksløp i år, med snøfall og storm i fjellet. Hundekjørerne har vært ute siden lørdag, og Lasse Austgarden fra Flå har kjempet i teten hele vegen.

Natt til i går kom Lasse til Sirbma, og da var 800 av 1.000 kilometer unnagjort. Han hvilte på sjekkpunktet sammen med mange andre, og det var en nervøs stemning blant deltakerne om hvem som våget seg ut på neste etappe over fjellet i den sterke vinden. Torsdag klokka 10.10 kom favoritten Ronny Frydenlund inn til Sirbma, og gikk videre etter en kort stopp på bare ni minutter. Dette utløste et skred av andre kjørere. Etter én time ble Ronny innhentet av Lasse, som tok teten mot Levajok. Etter to timers kjøring fra Sirbma lå åtte hundekjørere bak lederen Lasse. Dette er svært tett, forklarer handler Stine Berget Nordvik.

– Det har vært et veldig spennende løp. Aldri har det vært så tett i ledelsen i Finnmarksløpet noen gang. Her er det vinn eller forsvinn, sa Stine midt på dagen torsdag.

Les her hva Femundløpet skriver på sine hjemmesider om Lasse som jaktet teten torsdag.

Alt kan skje

Den kraftige snøstormen gjør også at alt kan skje fram mot målgang. Vinden skal løye, og ved normale forhold er kjørerne i mål utpå dagen fredag.

– Jeg følger GPS-trackingen konstant, og ser hvordan det går. Nå går Lasse først, og det betyr at han og hundene må brøyte spor over fjellet til Levajok. Snøscooterne måtte gi opp, så det er ingen løype. Men Lasse og hundene trives godt under slike forhold, sa Stine på telefon fra Finnmark.

Heldig med hundene

Lasse gikk ut fra Sirbma med hele 11 hunder, og har satt igjen bare én. Ronny Frydenlund på andreplass hadde bare sju i spannet i går, og det er ikke tillatt å ta inn flere.

– Hvor stor fordel er dette Lasse?

– Det er alltid en fordel å ha mange hunder. Særlig i storm og dårlig vær der man må brøyte spor. På enkelte etapper har det ikke så mye å si, for eksempel når de skal kjøre elva inn mot Karasjok. Men over det siste fjellet før Alta vil det være avgjørende, sier Stine.

Ut fra Sirbma lå Kristin Walseth på tredjeplass med elleve hunder. På fjerde lå Marit Beate Kasin med ni hunder, og på femte Kristoffer Halvorsen med ti hunder.

Hun sier at både hundene og Lasse har vært i strålende form. Det er ganske mildt i Finnmark, og en del diaré blant hundene. Det er derfor en stor fordel å ligge langt framme, for å unngå smittepresset, forklarer Stine.

Lite søvn i seks døgn

– Natt til torsdag fikk Lasse over seks timers hvile, og han sov tre av dem. Før han kommer i mål må han ta ut enda ti timer i hvile. Men han virket pigg, så dette blir spennende, sa Stine i går i 13-tida.

– Hvor mye har hundene æren for at dette har gått så bra?

– Gode hunder har alt å si, og vi har vært heldige så langt i løpet. Hunder og kjører deler på ansvaret, og det er viktig at kjøreren har humøret oppe og er på hugget. Det påvirker hundene positivt, sa Stine.

Lasse Austgarden deltok i Finnmarksløpet for første gang i fjor. Da oppnådde han en tiendeplass på samme distanse, 1.000 kilometer. I fjor vant Lasse Femundløpets 500-kilometer.