– Det er helt utrolig hvordan hun har klart å komme tilbake. Fødselen er nå én ting, men tenk på alle de problemene hun møtte i fjor, sier en imponert leder for Marit Bjørgen Fanklubb, Oddny Busklein.

På plass i VM-byen

Hun er sammen med mange andre gauldalinger på plass i Lahti for å følge Bjørgen i skisporet under VM, og lørdagens seier på 15 kilometer fellesstart med skibytte ble en festforestilling. Men mens andre satt med hjertet i halsen og var spente på om det skulle gå Bjørgens vei da hun gikk med finnen Krista Pärmäkoski hakk i hæl nesten helt til mål, var Busklein aldri tvil, da hun så hvordan Marit gikk.

–Jeg har sett spurtene hennes før, så jeg var sikker på at dette skulle gå bra, sier hun. Med lørdagens seier tok Bjørgen sin 15. VM-seier. Det er flere enn noen andre, og hun er dermed enda mer historisk enn hun var før løpet.

Tror på nytt gull

Fanklubblederen er med på samme buss som 45 sambygdinger som heier på Marit, men det er langt flere lokale enn dem som er i Lahti, kan hun fortelle. Mandag var det hviledag, og fansen benyttet dagen til å være vanlige turister i Finland for en dag. Tirsdag er det klart for mer spenning, men Busklein er ikke i tvil om hvordan 10-kilometer klassisk vil ende.

–Det blir gull, det!

Busklein og resten av de tilreisende har ikke sett snurten til skidronninga utenfor sporet, men det har de heller ikke ytret noe ønske om, sier hun.

–Det er et veldig stort press på dem, og har hun en ledig stund, må hun heller tilbringe den sammen med Marius, enn oss, sier hun.