Verken Ola Solbakken eller Olaus Skarsem spiller trøndernes 3.runde kamp i ungdommenes Champions League mot Basel i morgen kveld. For Solbakken er det ekstra kjedelig med en ny skade og erkjenner at det går utover motivasjonen.

Fra før har Skarsem meldt forfall etter lysketrøbbel, noe som tidlig gjorde ham uaktuell til onsdagens kamp i Youth League. Nå er det klart at også sambygding Solbakken ikke blir å se på banen. Han tvinges til å ta opptil seks uker med fri fra fotballen.

- Jeg kjenner at det ikke er noe vits at jeg prøver meg i morgen, så jeg mister Basel-kampen. Disse kampene er noen av de artigste kampene jeg har spilt i karrieren min og nå mister jeg denne på grunn av skade. Det er veldig tungt, ja, sier Solbakken.

Slitasjeforandringer i ryggen

- Jeg er på banen og gjør mitt beste, men jeg blir hemmet. Jeg får ikke trykket til i duellene, forteller han.

Igjen er det ryggen som plager kantspilleren, som knapt nok har spilt fotball de to siste sesongene for Rosenborg. 18-åringen fra Melhus slet med kyssesyken høsten 2015 og mistet oppkjøringen til forrige sesong da han knakk kragebreinet i en treningskamp mot Arendal. Etter det har han slitt med spondylose - en betegnelse på slitasjeforandringer i ryggen.

Han spilte treningskamp mot Kolstad i januar da han igjen kjente antydninger til smerter i ryggen. Da gikk 18-åringen av banen med en gang for å ta det rolig til treningskampen mot Ajax i Amsterdam sist helg. Der skulle han spille en omgang, men det var mer enn nok.

- Skulle kanskje ikke gjort det

- Jeg kjente det gjorde skikkelig vondt i ryggen. Siden da har jeg vært helt av. Jeg pushet meg gjennom den førsteomgangen, men det skulle jeg kanskje ikke gjort, sier Solbakken.

Solbakken beskriver det ikke som noe tilbakefall, all den tid han egentlig aldri har følt seg hundre prosent frisk. Da det smalt i ryggen i fjor vår, gikk de rett på med forebyggende øvelser. Nå har han i samråd med legene - og Rosenborg - bestemt seg for å hvile i fire til seks uker.

Må i verste fall operere

- Jeg blir nødt til å være helt treningsfri i fire til seks uker. Så begynne med opptrening etter det. Egentlig har jeg aldri blitt helt kvitt det, jeg har alltid kjent det siden jeg fikk det. Jeg har aldri følt meg hundre prosent frisk. Alltid hatt litt vondt, selv om jeg har kunnet spille. Det har vært litt stivt, men i Kolstad-kampen merket jeg at det begynte å hemme meg litt på banen. Mot Ajax smalt det helt, sier han.

- Er det mulig å bli kvitt?

- Legene sier at det hvis man trener mye mens man har ett spurtvekst som jeg har hatt, så er man veldig utsatt. Enten må man ta fri og ta øvelser for å få det bort, eller så må man i verste fall operere. Sist prøvde vi å gjøre øvelser uten å hvile. Nå prøver vi med øvelser etter å ha hvilt en stund, sier Solbakken,

- Ikke råd til å være skadet

Med andre ord får ikke kantspilleren en særlig gunstig start på sesongen han er nødt til å overbevise for å få fortsette som Rosenborg-spiller på seniornivå.

- Det er veldig dumt. Jeg sliter ikke med motivasjonen, men det går jo litt over den. Da jeg kom tilbake fra skade i fjor kjente jeg at det var veldig godt med ferie etter sesongen og da hadde jeg nesten ikke spilt, sier Solbakken.

- Hvis jeg skal fortsette i Rosenborg til neste år, har jeg ikke råd til å være skadet, fortsetter kantspilleren.

- Får ikke tenke på Youth League

Nå er fokuset til Solbakken på å rekke sesongstarten for andrelaget i 3.divisjon, som spiller første seriekamp mot Junkeren på bortebane 18. april. Tålmodigheten kan bli en utfordring for en unggutt som bare vil ut og utfordre backer igjen.

- Det er ikke lett, nei, men målet om rekke sesongstart står. Det er fokuset mitt nå, så får jeg ikke tenke på gulrotkampene i Youth League, sier Solbakken.