Når utøverne på rekruttlandslaget har spørsmål om trening, smøring, ømme muskler og mye annet, er det en de kan spørre og få hjelp av: Martin Ree.

– Jeg er en potet som kan brukes til litt forskjellig, smiler Ree.

46-åringen fra Støren er inne i den tredje sesongen som assistenttrener og fysioterapeut for landslaget for de neste beste utøverne i landet. Ja, av og til er han også med elitelandslaget.

– Når jeg ikke ble god nok selv, er dette en fin måte å komme til toppidretten på, sier Magne og legger fort til.

– Jeg er borte 60–70 dager i forbindelse med dette engasjementet. Det hadde ikke gått uten snill kone og hjelpsomme besteforeldre, sier tobarnsfaren.

Kona Tove Fjorden Ree var også med på deler av oppholdet i USA og hjalp til så de norske skulle gjøre det best mulig.

Ingen oppvarming

Tirsdag kveld er igjen familien samlet hjemme. U23-VM var sesongens viktigste mål for de fleste utøverne på rekrutt-landslaget. Martin var i USA i to uker og hadde mye å gjøre.

– Slitsomt? Det blir en del timer, men er også artig og interessant, sier han.

Daglig klarer han stor sett å få til en fysisk aktivitet av en halvtimes varighet for å klarne hodet, men det går gjerne fort. I Soldier Hollow gikk han en intervalløkt med seks drag på fire minutter. Hvor lang oppvarming det ble? To minutter. Noe lite? Ja, men det var det var tid til.

– Han klarer alle oppgaver og skaper positiv entusiasme, sier rekrutt-landslags-trener Anders Byström.

Ski er livet

Martin har selv satset på ski og oppnådd fine resultat. Fortsatt blir det en del renn. Barna Vilde (13) og Andreas (16) går også på ski. Så er han ikke av sted med landslaget, er det gjerne ski det dreier seg om i helger og også på ukedager.

– Ski er livet, smiler han.

Utover vinteren blir det også flere turer for forbundet. Blant annet skal han være med på renn i Estland og Latvia og også et NM.

Martin lærer også selv. Hadde han vært 20 år igjen, ville han trent litt annerledes – turt å hvile mer og trent enda hardere.

De vanlige pasientene

Til daglig er han en av tre som driver Støren fysioterapi. Han roser de andre for å ta unna ekstra når han er borte.

– Når du er med noen av verdens fremste skiløpere, er det vel ikke like moro med den vanlige jobben?

– Det er ulike behov og forutsetninger, men det er ikke noe mindre interessant med de vanlige pasientene, sier Ree.