Når motstanderen heter Kongsvinger, er det fort gjort å innkassere det cupgullet på forhånd. Hedmarkingene spiller i 1. divisjon og har kun spilt ett år i eliteserien (2010) siden årtusenskiftet. Den tidligere eliteseriegjengangeren spilte mot lag som Rødde og Nardo i fjor og er Olaus Jair Skarsems siste hinder før han blir norgesmester i fotball på alle nivåer.

- Teknisk sett blir jeg norgesmester, men jeg har ikke bidratt så mye. Sånn egentlig vil det ikke føles som noen stor seier for meg, selv om jeg blir norgesmester, sier unggutten.

Sammen med barndomskompis Ola Solbakken vant de G16-NM i 2013 og 2014 – den første gjengen som klarte den bragden. I fjor ble det 6-0-seier over Strømsgodset i G19-finalen i Telenor Arena. Et straffekonktap mot Molde i kvartfinalen ødela sjansen for ny NM-tittel i år. Siden Skarsem fikk et ti minutter langt innhopp mot Åfjord for seniorlaget i cupens 1. runde, kan han derimot innkassere kongepokal hvis Rosenborg blir norgesmester på Ullevaal stadion søndag.

Trening foran Kongen

- Det blir jo litt mer spennende enn vanlig, jeg tror nok jeg kommer til å være mer engasjert enn når jeg ser en vanlig kamp, sier Skarsem.

Les også: Skarsem sikter mot A-laget

Da han og Solbakken ble mestere i Bærum dagen før trøndernes 2-0-seier over Sarpsborg i fjorårets herrefinale, satt de ringside på landskamparenaen. Da det ikke ble juniorfinale på Melhus-gutta i år, valgte Skarsem å bli hjemme, i stedet for å dra til Oslo og få kongepokalen av Kong Harald selv.

- Jeg føler ikke at jeg er så knyttet til A-laget enda, at jeg drar ned og blir med på bankett og sånn. Da blir jeg heller hjemme og trener, sier unggutten.

Olaus – Ola 4-3

Tirsdag kveld var det lite som tilsa at Skarsem kommer til å bli den første norgesmesteren i herrefotball fra Melhus på mange år. Da trente han sammen med juniorlaget som vanlig. Fikk litt kjeft, ga litt kjeft og fyrte skudd i minusgradene på treningsanlegget på Lerkendal. Neste uke kan han kanskje være ekstra breial til kompisen Ola. Han var skadet mens ham selv dro til Åfjord og kanskje sikret seg NM-gull og 4–3 i titler mot barndomsvennen.

- He-he-he. Det er ikke noe spesielt jeg tenker på, det hadde vært artig om Ola hadde fått det også. Det er veldig artig for meg om jeg sanker inn alle norgesmesterskapene som kan vinnes, sier Skarsem.

Scoret i debuten

Han står altså bokført med denne ene seniorkampen for Rosenborg. Etter 80 minutter av en skuffende kamp av den regjerende norgesmesteren, ledet storfavorittene 2–0 mot 4.-divisjonslaget Åfjord. Inn kom en sulten terrier fra Melhus, som skulle markere seg med å sette sin første scoring på A-laget etter 88 minutter. Backtalentet Erlend Dahl Reitan, som senere skulle markere seg med både seriedebut, seriegull og årets talentpris, kom rundt på kant og slo i ekte Rosenborg-ånd 45 grader ut til Melhus-gutten. Fra 15 meter avsluttet han flott nede i venstrehjørnet.

- Det var en veldig artig opplevelse. Egentlig var det artig å få være med i det hele tatt, også får jeg noen minutter, også får jeg meg et mål. Alt var bare fryd og gammen. Det var virkelig artig, minnes Skarsem.

Les også: Skarsem scoret sitt første A-lagsmål

Tror på flere innhopp

Selv om han kan slå i bordet med scoring i alle kampene for A-laget, ble det aldri flere sjanser fra Kåre Ingebrigtsen, som ikke fant plass til Skarsem da laget slo ut Byåsen, Nardo, Nest-Sotra, Tromsø og Bodø/Glimt på veg til finalen.

- Kampene blir bare tettere og tettere, gjevere og gjevere, jo langt de kommer. Jeg har vært med på noen treninger, så jeg føler absolutt jeg får vist meg frem, sier han.

- Er det håp om å få flere kamper neste år?

- Selvfølgelig er det mål. Jeg føler ikke jeg er så altfor langt unna når jeg tenker på løypa i juniorgruppa. Det skal være muligheter, sier Skarsem.

- Klare favoritter

Fra sofaen hjemme på Lade bør det derimot bli jubel søndag. Kongsvinger har imponert som nyopprykket i 1. divisjon og spiller senere omspill for opprykk til landets øverste divisjon. Men å slå Rosenborg i finalen? Det kan da ikke skje.

- Absolutt. Rosenborg er klare favoritter. Jeg har trua, sier 18-åringen.

Les også: - Jeg liker Trønder-Lyn

SNART NM-VINNER? Tirsdag kveld var det lite som tilsa at Skarsem kommer til å bli den første norgesmesteren i herrefotball fra Melhus på mange år. Da trente han sammen med juniorlaget som vanlig.