Orienteringssporten er en lillebror i norsk idrett, men har likevel løpere i verdenstoppen. Orienteringsforbundet har satt seg som mål at minst én prosent av landets befolkning skal være aktive i orientering innen 2020. I dag er det kun Nord-Trøndelag av kretsene som oppfyller dette målet.

Rekruttering er viktig for orienteringskretsen, som har et eget utvalg som jobber særlig mot barn og unge. Atle Pedersen er trener i o-gruppa i Melhus, og ble valgt som leder i rekrutteringsutvalget i kretsen i 2016.

- Passer for alle

– Orientering passer godt både som breddeidrett og for dem som vil satse i toppen. Vi unngår bevisst å fokusere for mye på resultater, men heller på mestring i det å løpe og finne poster. Vi har en fin idrett, som gir god fysisk form, opplevelser i skogen og som har et element av leik over seg. Vi kan tilby et godt miljø og en idrett du kan drive hele livet. Noe av det unike med orientering er at alle aldersgrupper og hele familier kan konkurrere sammen, sier Atle Pedersen.

Bærebjelken for rekrutteringa i Sør-Trøndelag er ungdomsløpene. De fleste går i Trondheims-regionen, og i 2016 ble det arrangert ni slike løp. Rundt 200 barn og ungdommer har deltatt på hvert løp. Kretsen arrangerer også tur til Østersund med løp og sosiale aktiviteter. For barn over 13 år er det mulig å bli med på et prosjekt som sikter seg inn mot Hovedløpet hvert år, og for de yngste er det tilbud om O-trolleir.

Tidligere rekrutterte o-sporten gjennom nybegynnerkurs der det å lære kart og kompass var det viktigste. I dag satses det mer på leikpregede aktiviteter, og så får det tekniske komme etter hvert, sier Atle Pedersen. Han ser at de forskjellige idrettsgreinene rekrutterer stadig yngre barn. Å delta på orienteringsløp krever mer modning, og Pedersen ser at de fleste barn starter med orientering som 10-12-åringer.

Stor aktivitet i Melhus

– I Melhus driver vi vintertrening, med stort fokus på allsidige aktiviteter. Og vi har mange som stiller opp for å følge de yngste rundt i løypa når det er løpssesong. Vi har et godt tilbud til de yngste før de lærer seg å bruke kart og kompass, og tilpasser utfordringene etter ferdighetene, sier han.

O-gruppa i Melhus idrettslag har hatt stor vekst de siste to-tre åra. Hver uke gjennom vinteren er det treninger, og for de eldste tilbud om to kvelder i uka. 24 unge fra Melhus har deltatt på ungdomsløp i år.

Orientering inngår som et tilbud i allidrett på Melhus, og skolesprint gjennomføres i skoletida ved de skolene som ønsker.

– Vi har greid å skape et miljø fordi venner inviterer klassekamerater og dem rundt seg. Det tyder på at de som prøver orientering setter pris på idretten og vil få flere med seg, og det er jo den beste reklamen, sier Atle Pedersen.

Les mer: Tone og Hege ble kretsmestere.

Les mer: Orientering på Hølonda.

Mange av ungdommene i Melhus orientering var på treningssamling på Sandvika i Verdal tidligere i år. Foto: Atle Pedersen