Drøyt halvannet døgn etter at han la ut fra Røros kjørte han i formiddag inn til seier på 40-mila. Med det er Lasse Austgarden også europamester, for den korte distansen i Femundløpet hadde i år EM-status. En time etter målgang føles det forsatt litt uvirkelig å ha vunnet.

- Det (følelsen av å vinne) kommer nok litt snikende etter hvert, akkurat nå er det for tett på målgang til å kose seg. Men jeg kan si at det er helt rått!, sier han med et smil.

Les også: Kjører for EM-gull

Hundekjøreren mener han avgjorde løpet til sin fordel på etappen fra Tolga og inn til mål i Røros. Da fikk han igjen de 20 minuttene han hadde bremset hundene inn mot Drevsjø omtrent midtveis i løpet.

- Inn til Drevsjø la jeg meg med vilje bak og fikk god respons hos hundene. De visste at vi skulle hjem på siste etappe og gikk på hjemlengsel. Vi har hatt lite hvile, men bra tempo hele veien. Vi kom i mål ganske mange timer før det vi hadde forventet, forteller Austgarden.

Mens fjorårets utgave ble avlyst på grunn av snøstorm har forholdene i år vært helt annerledes. Det ga andre utfordringer.

- Jeg skulle gjerne hatt 10-12 minusgrader, i år var det varmt og det var utfordrende med tanke på dehydrering, både for meg og hundene. Men vi vant og jeg er kjempefornøyd, sier han.

Bak seieren ligger det mye slit.

- Jeg har jævlig vondt, rett og slett. Mens tippeligaspillere jobber med 60-70 prosent av makspuls i 90 minutter, gjør vi det samme i halvannet døgn. Det er forferdelig mye syre og det gjør jævlig vondt, sier han utmattet, men glad.

- Det skal bli godt å ta litt massasje og få litt stell, smiler han.

Samboer Stine Berget Nordvik er også særs seg fornøyd.

- Dette er gøy!