36 år gamle Håvard Klemetsen ser framover mot nye mesterskap med Lahti-VM i 2017 og OL i Pyeongchang året etter, mens den 12 år yngre Graabak ønsker å lære av kombinertveteranen.

Jørgen Graabak sikret seg to gull i Sotsji-OL som 23-åring, men fjorårets VM-sesong ble ingen suksess. De to har vunnet OL-gull, VM-sølv og flere verdenscuprenn sammen – både i lagkonkurranse og i lagsprint. Samarbeidet har fungert så bra at de to også har funnet tonen utenfor idrettsarenaen. Derfor signerte de nylig en samarbeidsavtale med en sponsor som varer til 2018.

– Vi har våre ulike styrker i kombinert og ser muligheten til å lære av hverandre, sier de. Graabak har sin styrke i langrennssporet, mens Klemetsen har vært blant kombinertsportens aller beste i hoppbakken de siste ti årene.

Begge er klare for verdenscupåpningen i finske Ruka førstkommende helg. I fjor klinte de til med seier på lagsprinten. Den øvelsen står ikke på programmet i Finland, men de får derimot muligheten helgen etter i Lillehammer.

Mentalt rå

– Jørgen er en rå type som jeg er veldig glad for å jobbe tett med. Han er ikke bare rå i løypa, men også mentalt har han egenskaper jeg kan lære mer av, sier Klemetsen.

Råskapen han sikter til kom aller beste fram da trønderen fosset inn til to gull under OL i Sotsji i 2014. Gullet i lagkonkurransen tok han sammen med Klemetsen. Da var Klemetsen klart best i hoppbakken, mens Graabak avgjorde i skiløypa.

Inspirerende

– Måten Håvard har utviklet seg på de siste årene både imponerer og inspirerer meg. Ikke minst måten han har tatt tak i sine svakere sider og utviklet disse på, er imponerende. Han har veldig mye rutine som jeg håper å dra mer lærdom av framover, sier Graabak.

– Jeg har vært langtidsskadd og er veldig usikker på hvordan kroppen vil respondere i verdenscupåpningen, innrømmer han.