21. februar 2009. En elleve år gammel gutt fra Melhus sitter på mektige Old Trafford, hjemmebanen til Manchester United. Sammen med over 70.000 andre ser han Manchester United vinne 2-1 over Blackburn i en viktig kamp på vegen mot det som skal bli nok et seriegull for de røde djevlene fra England.

På banen springer Morten Gamst Pedersen, da inne i sin sjette av i alt ni sesonger for Blackburn. Nå, seks år senere, spiller han på lag med 11-åringen fra Melhus - Ola Solbakken.

– Har vært frisk

– Det er han blonde, det? Med krøller? spør Gamst Pedersen da Trønderbladet vil ha hans dom etter å ha spilt med 17-åringen i noen kamper.

På vei tilbake fra skade har den nå 34 år gamle Rosenborg-spilleren bygget seg opp igjen med spill for Rosenborg 2 i 3. divisjon, der Melhus-duoen Ola Solbakken og Olaus Jair Skarsem har spilt i to år.

Etter en vår preget av svineinfluensa, kan Solbakken slå i bordet med 12 scoringer på 12 kamper for laget som kniver om opprykk.

– Han har bra tempo, og vært flink i de kampene jeg har spilt med ham. Han er fortsatt uferdig som fotballspiller, men det skal man være i den alderen. Det er mye å lære, men han har vært frisk og det er morsomt, sier mannen med 82 A-landskamper for Norge.

Råd fra Gamsten

– Man må ikke ha så høye skuldre, bare gå utpå og bestemme seg for å være god, ikke være redd. Han har kjempemuligheter og virker som en fin gutt, sier Gamst Pedersen.

– Han liker å gå innover og skyte, han er ikke noen typisk innleggskantspiller. Kan han utvikle begge de ferdighetene bedre, kan han få flere strenger å spille på, og det er gull verdt for han, sier Gamst Pedersen.

Kjemper om opprykk

Gamsten ønsker selvfølgelig å bidra mer på A-laget på slutten av jubelsesongen 2015, men liker å gi råd til unge spillere. Solbakken syns også det var gøy å spille med en av spillerne fra kampen på Old Trafford for fire år siden.

– Det er artig å spille med noen av a-lagsspillerne, sier Solbakken.

Med 3-0-seier over Namsos mandag, ligger andrelaget til Rosenborg an til opprykk tilbake til 2. divisjon, der laget rykket ned i fjor. Det er viktig for utviklingen til Skarsem og Solbakken.

– Det er veldig viktig for oss å rykke opp. Topplagene i 3. divisjon er bra, men bunnlagene blir litt for lett. Vi trenger litt bedre matching, mener han.

Trening med a-laget?

Laget har igjen tre kamper og møter Strindheim 2, opprykksrival Steinkjer og dumpekandidat Åfjord i siste runde. Men hva hvis det ikke blir opprykk?

– Da blir det nok en sesong til i 3. divisjon, jeg har i hvert fall ikke hørt noe annet. Jeg drar ikke til noen andre klubber i Trøndelag uansett, bekrefter Solbakken.

Les også: Kaptein Solbakken

– Har det vært snakk om å få trene med A-laget?

– Litt snakk om det har det vært, men det har ikke skjedd noe foreløpig, sier 17-åringen.

Morten Gamst Pedersen har spilt noen kamper for RBK 2 i år for å komme seg tilbake etter skade, og har fått med seg kvalitetene til melhusgutten Ola Solbakken (17). Foto: Elling Finnanger Snøfugl