Guttene hiver energisk innpå trekull for å få varme i smia.- Det er kjempeartig å smi. Å banke til jernet og forme det til ulike ting er gøy. Det kan av og til være litt vanskelig, for eksempel når man lager spiker eller å lage en god bøy på jernet. I dag har jeg smidd både spiker, en nøkkel, en krok og et brekkjern, forteller Tormod Enlid Eggan. 1000 graderSmia var èn av flere ulike attraksjoner ved festivalen, og selv om regnet etter hvert falt ned over de besøkende, så var humøret på topp. - Dere får hive på enda litt mere kull da gutter så det brenner skikkelig når journalisten skal ta bilde av dere, ler Sverre Staverløkk. Han er den som har ansvaret for smia.- Vi holder på å lage litt av hvert av redskaper. Vi jobber i et bra tempo, her går det virkelig unna, sier han.Staverløkk driver på i smie på heltid og er en erfaren smed. Han forteller at de bruker trekull for å fyre opp ovnen.- Ovnen skal bli veldig varm vet du, den kommer opp i rundt tusen grader, forteller han. Bevare budalsstolenKun et steinkast unna smia står John Tovmo inne i en bod full av stoler. Og det er ikke hvilke som helst stoler det er snakk om, men selveste budalsstolen.- Her holder jeg på å lage budalsstoler. Jeg begynte vel å lage dem for et års tid siden. Jeg fant ut at jeg ville være med på å ta vare på tradisjonen vår med å lage budalsstolen. Det er jo ikke så mange som lager slike stoler lenger, sier han. Tovmo har stått her i hele dag og vist frem stolene til nysgjerrige festivaldeltagere. - Målet mitt er å vise fram og fortelle hvordan vi lager budalsstoler, forteller han.Tovmo forteller at budalsstolene lages av flere ulike tresorter.- Stolens bue (buen i ryggen, journ. anm.) er laget av selje. Føttene til stolen lages av bjørk, og setet er laget av furu. Så det er flere tresorter i en slik stol, sier han. Baking om nattaI en bod like ved står Paula Forodden og serverer kake og kaffe til forbipasserende. - Her har jeg bladkrans, skuffkake og litt kaffe, sier Forodden.Kakene er det ikke hun selv som har bakt, men hun har ansvaret for salget av dem. Hun har derimot bakt flatbrød som selges i en annen bod på festivalområdet. Og flatbrødene er på en litt utradisjonell tid av døgnet.- Når det er så varmt som det har vært denne uka så er man nødt til å bake flatbrød på nattens tid, rett og slett. Det å skulle stå å kjevle i timesvis i varmen er ingen god løsning. Da blir det heller baking på natta, sier hun. Forodden har holdt stand siden klokken 12 på dagen, og har hatt mange sultne på besøk i boden sin. Hun synes det er supert at Budalen har et så stort arrangement som trekker så mye folk.- Det er suverent. For det første er det kjempebra at det er noe som foregår. For det andre er det fint å kunne presentere tradisjonsmat og seterdalene på denne måten. Dugnadsånden her er i høyeste grad i live. Lokalbefolkningen har samarbeidet kjempebra, sier hun.