Prosessen i gang

Fylkesmannen og KS i Sør-Trøndelag har fått mandat til å bistå kommunene i prosessen.

– Den som lener seg tilbake vil overføre ansvaret til andre, advarte KS’ daglige leder i Sør-Trøndelag, Ole Gunnar Kjøsnes, da han under kommunestyremøtet tidligere i uken informerte om kommunereformen og den nært forestående prosessen.

– Ikke robust i fremtiden

Midtre Gauldal kommune er hardt presset økonomisk, og har hverken penger på bok eller verdipapirer å selge for å dekke fremtidig gjeld. For å få til et nullresultat i fjorårets regnskap ble fondene tømt.

– Hvis vi ser på tjenesteproduksjonen vi leverer til våre innbyggere i dag er svaret ja, men ser vi på de økonomiske utfordringene, der vi fortsatt har et misforhold mellom inntektene og kostnadsveksten, er svaret helt klart nei. Vi er ikke en robust kommune sett i fremtidsperspektiv, og vi klarer ikke å styre denne skuta inn i framtida slik som politikken ligger per i dag. Dette er noe vi bør tenke over og jobbe med, for utgiftene vil bare øke.

– Mindre demokrati

KrFs Harald Buseth mener Midtre Gauldal må ta grep for å kunne stå på egne ben, og peker på våre skandinaviske naboer i sør som et eksempel på en feilslått kommunepolitikk.

– I Danmark reduserte de nettopp fra rundt 400 til 90 kommuner. Resultatet er mer byråkrati og mindre demokrati. Det er dyrere og det har ikke blitt noe bedre tjenestetilbud, sier han.

– Da mener jeg vi heller bør satse på å bruke ressurser på å stå som egen kommune og gjøre de tiltakene som er nødvendige. En kommune på vår størrelse bør ha livets rett.

Sanner invitert til møte

I august er ordfører og rådmann invitert til en dag sammen med fylkesmannen der de skal starte prosessen i samarbeid med KS, fylkesmannen og kommunene. Formannskapene er også invitert til en todagers samling i trondheimsregionen der kommunereformen er tema. Dit er også kommunalminister Jan Tore Sanner invitert.

– Før vi kommer dit vil nok lite skje, opplyser ordfører Lenvik.

– At kommunestyret i Midtre Gauldal er nødt til å tenke gjennom veien videre nå, er det derimot liten tvil om. Dette er starten på prosessen, og vi må bruke en god del tid på dette i høst.