De siste 30 årene har antallet laks som har kommet tilbake til norske elver blitt halvert. I elvene rundt Trondheimsfjorden, deriblant Gaula, har antallet sunket enda kraftigere de siste årene.

– Det nivået vi ser nå, har neppe bare med naturlige svingninger å gjøre. Innsiget i 2013 var det laveste siden 1997. Jeg tror dette er mer enn naturlige svingninger, sier Torbjørn Forseth, leder i Vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

Torsdag publiserte de en rapport om tilstanden for villaksen.

Bekymret elveeier

Situasjonen skaper bekymring for elveeierne i Gaula.

Han mener heller ikke at det lenger er snakk om naturlige svingninger fra år til år. Til det har pila pekt ned over for lang tid.

– Det nærmer seg nullpunktet for at vi får lov til å fiske, sier han.

Peker på lusa

Det er vanskelig å si hvorfor lakseinnsiget i elvene i Trondheimsfjorden har vært spesielt dårlig, men lakselusa peker seg ut som en sannsynlig faktor.

– Vi kan ikke bevise at det skyldes lakselus, men det fremstår som sannsynlig, forteller Forseth.

De har vurdert forholdene i elvene, men ikke funnet noen faktorer som kan ha påvirket laksestammen så mye.

– Så da meldte laskelusa seg som en forklaring, sier han.

Det er også sannsynlig at laksens beiteforhold ute i havet har endret seg. I tillegg kan forhold i elva, som flommen i Gaula i august 2011, påvirke laksestammen.

– Flommen kan virke inn, men den kan ikke ha virket på innsiget som kom i fjor. Det er ingen tvil om at slike flommer kan virke hardt, men vi vet ikke hvor sterkt, forteller Forseth.

Les flere laksesaker  på Trønderbladets laksesider.