Torstein Rognes, sekretær i Gaula fiskeforvaltning, er bekymret. Han mener det er galt å si at mai er den viktigste måneden for smolturvandring fra elvene.

– Havforskningsinstituttet og Mattilsynet bruker konsekvent mai måned, men vi i de lokale forvaltningene har tatt i bruk kamera. Vi ser at smoltutvandringa har et mye større vindu. Vi har filmet den senere på sommeren, så vi er sikker på at det skjer, sier han.

Rognes forteller at de har sett mye laksesmolt som har gått ned elva utover i juni.

– Det bekymrer meg når de sier at det ser greit ut med lusesituasjonen i fjorden i mai, men at det blir verre i juni. Tidsvinduet de opererer med er for lite, sier han.

Han frykter at mye lus i fjorden senere på sommeren, kan føre til en seleksjon i laksestammen. Det fordi den smolten som går ut senere enn i mai vil ha høyere dødelighet enn den som går ut tidlig.

– Det er nærliggende å tro at fisk som går ut sent har blitt produsert høyt i vassdragene. Om de rammes hardere, blir det en seleksjon. Det er uheldig, sier han.

Mener de treffer godt

– NINA sier at i normale år så er medianen for laksesmoltutvandringa 21. mai. Det vil si at 50 prosent av smolten går ut før denne datoen mens 50 prosent går ut etter dette. Det kan bety at noe smolt går ut i juni, forteller Bjørn.

Han sier at de fikk mye smolt da de trålet i midten av mai i år, som i tidligere år, og at det tyder på at mye av smolten går ut av elvene og gjennom fjorden på denne tida.

Hovedutvandring i mai

Seniorforsker Bengt Finstad ved NINA forteller at de blant annet baserer sine modeller for når laksesmolten går ut i fjorden på tabeller med flere års gjennomsnitt for når utvandringa er størst.

– Vi ser at vi har en hovedutvandringsperiode i midten av mai. Smolten går ut fra starten av mai, men toppen er i midten av måneden, forteller han.

I år har de trålet i den siste uka i mai og første uka på juni. De har i tillegg en tråler ute i Frohavet utenfor Trondheimsfjorden denne uka. Der har de ikke fått noe laksesmolt.

NINA-forskeren tror ikke det er sannsynlig at laksen fra høyere opp i elva over tid vil bli hardere rammet enn den lavere i elva, fordi den går ut i fjorden senere på sommeren. I de fleste vassdrag ser det ut til at smolten går ut samtidig, uavhengig av hvor i elva den kommer fra.

– Fisken har en fysiologisk klokke som «sier fra» når den begynner å bli vandringsvillig. Det er grunn til å tro at fisk som er vandringsvillig drar ut samtidig og vi ser i flere tilfeller at smolt som vandrer ut av elva kan dra med seg fisk fra elva i områder den passerer, forklarer Finstad.

Med økende sjøtemperaturer og mer lus i fjorden kan den tregeste smolten være mer utsatt for lus enn den som drar ut i hovedutvandringa, men dette gjelder en liten del av fisken.

Han tror derfor ikke at laksen fra øvre deler av elva over tid vil angripes mer enn den fra nedre del.

– Det har vi ikke noe grunnlag for å si, mener forskeren.

Les flere laksesaker på Trønderbladets laksesider.