De fleste foreldre lar barna feste sikkerhetsbeltet selv, viser ny undersøkelse. Feil beltebruk er årsaken til at barn blir skadet i bilulykker, sier en ulykkesforsker.

78 prosent av foreldre til barn mellom fire og 12 år lar barna feste eget sikkerhetsbelte før kjøreturen, viser en spørreundersøkelse Ipsos MMI har gjort for Trygg Trafikk og If Skadeforsikring.

Mange sier likevel at de sjekker om barnet har gjort det riktig.

- Litt større barn kan godt feste seg selv hvis foreldrene følger med, men det er viktig at de vet at kun små feil kan føre til at det går virkelig galt i et sammenstøt, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring.

Beltet under armen

Hver tredje forelder har i løpet av det siste året opplevd at barnet flyttet bilbeltet under armen under bilturen, viser undersøkelsen.

- Det er svært viktig at beltet blir liggende over skulderen så ikke alt presset kommer på magen i en kollisjon eller en plutselig oppbremsing. Selv om alt ser greit ut når du starter turen, må vi følge med underveis, enten ved at du titter i bakspeilet eller stopper opp og tar en sjekk, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Barn har også en tendens til å dra beltet langt ut når de spenner det på, slik at det bulker og krøller på seg i stedet for å ligge stramt over hofte og skulder.

– Vi får spørsmål fra foreldre som lurer på om det er farlig at skulderbeltet blir liggende nær halsen, at de derfor skal tillate at det legges bak ryggen eller under armen. Men svaret er nei. I et sammenstøt dras skulderbeltet nedover og ikke oppover mot halsen, sier Henske.

Skader magen

Trond Boye Hansen har vært ambulansesjåfør i 40 år og forsker på bilulykker der barn har blitt skadet.

– Feil beltebruk er årsaken til at barn blir skadet i bilulykker. Er barnet riktig sikret, kan de overleve de utroligste smell. Jeg har sett biler som er trykket 70 centimeter inn i kupeen på den andre bilen, der barnet i baksetet kom så godt som uskadet fra det fordi det satt riktig sikret i stol med rygg, sier Boye Hansen.

Han jobber ved Oslo Universitetssykehus og er med i det store forskningsprosjektet ’’Barn i bil’’, der de blant annet rekonstruerer i detalj hva som har skjedd i ulykker der barn har omkommet eller blitt skadet.

Vanligst er skader i magesekk og tarm. Oftest kommer det av at skulderbeltet har vært under armen eller at hoftebeltet ligger for langt opp på magen. Hoftebeltet skal ligge godt nede på hoften. Mange skader skjer fordi det er blitt liggende over armlenet på beltestolen i stedet for under.

– Selv i 40-50 km/t kan feil sikring gi bukskader eller andre indre skader som krever sykehusinnleggelse, sier Boye Hansen.

Blitt mye bedre

Men utviklingen har gått riktig vei de siste tiårene. Siste dødsulykke med barn i bil i Norge skjedde i 2010.

– Bruk av barnestoler og belte, sammen med sikkerhetsbevisste foreldre, har gitt svært positive resultater. På 1970-tallet omkom 100 barn i året i bilkollisjoner. Med dagens bilpark ville det tilsvart 400 barn i året i dag, sier Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring.

Foreldre som vokste opp på 70-tallet med beltefrie bakseter, bør likevel tenke seg litt ekstra om.

– Foreldre eller besteforeldre kan tenke at det gikk jo bra med oss, så hvorfor skal vi være så overforsiktige. De som ble kvestet i ulykker tenker ikke sånn, sier Nilssen.