1. juni er det premiere for Sagauka som er et samarbeid mellom Melhus kommune, næringsforeninga og frivillige lag.

- Vi skal feire grunnlovsjubileet, kommunejubileet og historien til Melhus. Dette handler om trivsel og identitet, sier ordfører Jorid Jagtøyen.

I løpet av åtte dager presenteres et rikt program med blant annet pilegrimsturer, historiske leker, åpne museum, sagarock, konserter, idrettsgalla, topptur, ordførerens tur, næringskonferanse om Melhus anno 2025 og foredrag om sagatida.

Logoen for Sagauka er et bilde av en brosje som er funnet i Melhus, og brosjen er fra rundt år 600 e. Kr.

- Melhus har hatt mektige personer som Asbjørn av Medalhus, Styrkår, Einar Tambarskjelve, Haldor fra Skjerdingstad og Tora på Rimol. I Sagauka kan en få vite hvordan høvdinggården så ut, og få vite om Håkon jarl var mer enn en bedragersk kvinnebedårer, sier Ronald Nygård fra Melhus historielag.

Melhus sentrum er symboltung når det gjelder sagahistorien, og arbeidsgruppa bak Sagauka peker på kommunevåpenet, Buen omsorgssenter, symbolet for Melhusbanken, Thoragården og Høvdingplassen. I juni kan du få kjennskap til hva som skjuler seg bak disse navnene og symbolene.

Torsdag sendes det historiske magasinet ut til husstandene i Melhus, Midtre Gauldal og Skaun, og det gis ut av Melhus kommune. Magasinet er laget av Trønderbladet i samarbeid med Melhus kommune.