Det ble natt til torsdag brudd i forhandlingene mellomarbeidsgiverforeningen Virke og Farmasiforbundet/Parat, som organiserer defleste av landets apotekteknikere - den største yrkesgruppa i norske apotek.Apotekteknikere i Apotek 1, Boots og ikke-kjedeeide apotek er omfattet av disseforhandlingene.

- Etter to dagers intense forhandlinger har det ikke lykkes osså få til en løsning. Vi opplever ikke å ha fått gjennomslag for våre krav, oget brudd var dessverre uunngåelig, sier forhandlingsleder Renate Messel Hegre iParat, som er Farmasiforbundets moderorganisasjon.

– Farmasiforbundet er opptatt av at apotekteknikernes kompetanseskal verdsettes, og at lønnsetterslepet skal tas inn. Dette har det så langtvært vanskelig å nå fram til arbeidsgivermotparten med, sier hun.

- Dette er et stort paradoks, ikke minst med de siste dagersmedieoppslag friskt i minnet. Her kommer det tydelig fram at kompetansen iapotekene er for dårlig – blant annet viser Legemiddelverkets undersøkelserlovbrudd ved 59 av 60 apotek. Nå må apotekkjedene ta dette på alvor, sierHegre, som viser til hvor viktig det er med riktig kompetanse i norske apotek.

- Apotekteknikerne er autorisert helsepersonell, og er sværtviktige for å kunne opprettholde apotek som en troverdig faghandel også iframtida, sier hun.

Nå går oppgjøret til mekling hos Riksmekleren. Dato for meklinger ennå ikke fastsatt. Fører ikke meklingen fram, vil Farmasiforbundet/Parat taut apotekteknikere i streik på en rekke apotek over store deler av landet.

- Hvis vi blir nødt til å ta ut medlemmer i streik, vil viselvsagt sørge for at dette ikke går ut over liv og helse, men en streik vilnødvendigvis få konsekvenser for driften på de aktuelle apotekene, sier RenateMessel Hegre, som også beklager at dette vil ramme en uskyldig tredjepart,nemlig pasientene og brukerne av apotekene.

Kilde: NTB