Påskedag er etter kristen tro en jubeldag. Dette er dagen daJesus skal ha stått opp fra de døde, og dagen legger dermed grunnlaget for heleden kristne tro.

Dagen er en festdag i kirken, og alteret er pyntet med lysog hvite blomster, og menigheten synger «Påskemorgen slukker sorgen».

Egg har alltid vært viktig på påskemorgen, og i våre dagerspiser vi gjerne kokte og kanskje fargede egg denne dagen.

Egg er et urgammelt symbol for nytt liv. Den gule plommen i egget kan symbolisere solen, som gir varme og liv om våren. Våren er også årstiden da fugler legger egg, og dermed var dette tradisjonelt tiden da høner begynte å verpe igjen etter vinteren.

Egg er blitt brukt i sammenheng med vårhøytider fra gammelt av, og blant annet er det en gammel slavisk tradisjon, at pytete egg fungerer som en slags talisman for den nye året. Ved persisk nyttår står fargete egg som symbol for verden og lykke, og ved jødisk pesah dypper man et hardkokt egg i saltvann under måltidet som symbol på nytt liv .

Det kriste kirken tok også til seg egget som symbol. Det var ikke lov å spise egg under fasten, og i alle fall ikke i den stille uken, og egg som ble lagt denne tiden, ble tatt vare på og pyntet. For eksempel var det en tradisjon å farge de røde, til minne om Jesus' blod.

De tre elementene som utgjør et egg — skall, plomme og hvite — har også blitt sett på som et synbol for treenigheten.

Det har også vært svært verdslige skikker knyttet til påskedagen og påskeegg.

Enkelte steder het det seg at den som ikke spiste egg påpåskedagen ville få problemer med å få ljåen til å bite.

Påskedag var en av årets viktigste dager når det gjaldt tegnfor vær og avling. Var det frost natt til påskedag ville det bli frost i langetider, og regnet det denne dagen ville det bli en dårlig sommer.

1. påskedag er offisiell flaggdag.