Midt oppi hyttekosen og smågodtet, skiturene og svigermor i øverste sengekøye, har vi kanskje glemt hvorfor vi egentlig feirer påske.

De fleste husker nok, og har et mer eller mindre bevisst forhold til at det var i påsken Jesus ble korsfestet, og selv om jødene hadde hatt sin "påskehøytid" lenge før der, markert blant annet med ofring av lam, er det den kristne påsken som har lagt grunnlaget for den norske tradisjonen.

Men hvor mange husker hva som er spesielt med akkurat skjærtorsdag? Det har nemlig absolutt ingen ting med skjæring å gjøre.

"Skjær" kommer av det norrøne ordet "skira", som betyr å rense. Akkurat som i uttrykket "ren og skjær", som dermed altså betyr "ren og ren".

Skjærtorsdag var dagen da Jesus skal ha spist sitt siste måltid sammen med disiplene, og etterpå vasket han føttene deres. Denne dagen innleder selve påskehelgen.

Skjærtorsdag er fridag i Norge, men ikke i Sverige, og mange nordmenn benytter dagen til en handletur på svenske kjøpesentre nær norskegrensen. I år er ikke noe unntak: 300 rånere skal kjøre kolonne til Åre i dag. I flere år har man sett tiltagende bråk, med fyll og utagerende oppførsel, og dette førte til at Strømstad vedtok å holde Systembolaget stengt på skjærtorsdag i 2008.