Klippfisken har lenge vært et av Norges viktigste eksportprodukter, men har aldri helt vunnet innpass i norsk matkultur.

Et oppsving i Norge er likevel på gang. iIfjor økte salget av klippfisk hos matkjeden Meny med 42 prosent mot året før. Bare i påskeuka økte salget med hele 78 prosent i forhold til påskeuka i 2012.

- Trenden med kortreist og tradisjonsrik mat har gitt klippfisken et oppsving. Kystens egen spekeskinke, som den også kalles, er i tillegg et godt og lettere alternativ i den ellers kjøttfulle påskemenyen sier Espen Lie, kokk hos matkjeden og leder av Menylauget.

Perfekt påskemat

Årsaken til det enorme forbruket av klippfisk i katolske land startet for 300 år siden når paven velsignet norsk klippfisk slik at katolikkene kunne spise den saltede torsken under fasten. Nå har også nordmenn oppdaget og velsignet sin egen skatt, og funnet ut at klippfisk er godt og enkelt å lage.

- Tørket klippfisk veier lite i sekken og er en enkel råvare å oppbevare siden den er godt saltet. Som ferdig utvannet er en stor gryte bacalao noe av det enkleste du kan lage til mange tipser Lie.

- Klippfisk er også den perfekte påskemat da den kan stå og putre på platen eller i ovnen mens du er på skitur eller sitter i påskeveggen fortsetter Espen.

Fakta om klippfisk:

·         Brasil er verdens største importør av norsk klippfisk

·         Klippfisk er saltet og tørket torsk, men lange, brosme og sei blir også brukt.

·         Klippfisk ble før i tiden tørket på klippene, derav navnet. I dag foregår tørkingen innendørs i varmlufts tørkeanlegg.

·         Det er bare vannet som fjernes, og fisken beholder alle sine verdifulle næringsstoffer.

·         Oppbevares tørt og kjølig ved 2 – 5 grader, og har da en holdbarhet på mange måneder.

Rensing og utvanning:

·         Del fisken i mindre stykker. Skinnet kan om ønskes fjernes før utvanning, det kan lett rives av.

·         Legg stykkene i et kar med rikelig kaldt vann i 24 til 48 timer, lengre utdanning jo større og tykkere fisken er.

·         Klippfisk som skal brukes til stekte retter bør vannes ut mer enn til kokte retter.

·         Ferdig utvannet klippfisk egner seg utmerket til frysing for senere bruk. Det kan derfor være lurt å vanne ut en større mengde for innfrysing.