Bussreisende i Melhus har allerede merket at det fylkeskommunale selskapet AtB har tatt fram sparekniven. Fra 1. april ble antall avganger på rute 38 fra Melhus og til Trondheim halvert på kveldstid. Det betyr for eksempel færre busser for dem som jobber kveldsskift i byen.

Imidlertid kan AtB bli nødt til å kutte enda mer. Etter påske samles fylkestinget, og da får de en sak på bordet fra fylkesrådmannen. Fylkesrådmannen mener AtB må spare 50 millioner kroner i året. Blant tiltakene fylkesmannen mener må vurderes, er takstøkning på skoleskyss, noe kommunene må betale. Videre at takstene på ordinære bussruter økes enten generelt, i spesielle tidsrom eller for spesielle billettyper. Andre tiltak kan være markedsføring for å få flere til å ta busser som ellers ikke er fylt opp.

Styret i AtB vedtok i februar å kutte kostnader for 34 millioner kroner hvorav 19 millioner kroner skulle tas fra regionbussene, 11 millioner kroner fra bybussene og 4 millioner kroner fra hurtigbåtruter. Hvorvidt AtB klarer å spare inn så mye i år, er uklart mener fylkesrådmannen.

Ifølge fylkesrådmannen har AtB økt busstilbudet uten at det var budsjettmessig dekning. Selskapet har heller ikke fulgt opp kravet om økonomirapportering hver annen måned.

AtB lovte å sette i gang innsparinger fra april, men nå har AtB meldt fra at rutejusteringer for bussene skjer fra 23. juni og endringer for skoleskyssen fra 18. august. Dessuten kan det bli justeringer i rutetilbudet for hurtigbåter.

Ett annet spørsmål som kommer opp på fylkespolitikernes bord, er om elbiler fortsatt skal kjøre gratis på fylkesferger. Det gjelder blant annet fergesambandet Flakk-Rørvik.