Regjeringa har i dag fredag bestemt at den nye godsterminalen skal komme sør for Trondheim, og at valget står mellom Torgård og Søberg. Ifølge ei pressemelding fra Fremskrittspartiet og Høyre, er saken allerede godt nok utredet.

Svar i år?

Samferdselsdepartementet ber Jernbaneverket ifølge regjeringas vedtak, å gjennomføre nødvendige utredninger i år for å kunne gi ei anbefaliing om Torgård eller Søberg skal velges.  Utredninga skal utføres i samarbeid med Statens vegvesen og havnemyndighetene.

- En gledens dag for Trondheim, Trøndelag og hele Midt-Norge, mener Linda Hofstad Helleland (H) fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomite og stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp).

Som tidligere bebudet, kom det altså ei avklaring fra regjeringas side før påske slik statssekretær John-Ragnar Aarset (H) opplyste under et besøk på Søberg tidligere i år. Dette er den samme løsninga som Jernbaneverket har anbefalt. Jernbaneverket har anbefalt at godsterminalen enten kommer på Torgård med jernbanelinje fra Melhus eller på Søberg. Delt sør som er anbefaliinga til Jernbaneverket, innebærer at utvidelse av havna på Orkanger, skal utredes.

Derimot får en ikke svar i dag fredag på om regjeringa vil ha godsterminalen på Torgård eller Søberg. Det skal utredes videre, har regjeringa besluttet.

- En gledens dag

Hofstad Helleland mener det er en gledens dag i dag, og at 30 års venting er over.

- For det første betyr dette at Trondheim endelig kan utvikle Brattøra og sjøsiden. Nå er det bare å slippe fantasien løs for hva byen skal bruke denne indrefileten til. Med Orkanger som containerhavn, slik Trondheimsfjorden interkommunale havn lenge har jobbet for, vil mye areal frigis i hjerte av byen, sier Hofstad Helleland i ei pressemelding.

Sør-Trøndelag fylkeskommune har også satt i gang utredningsarbeid, og til det svarer Frp og H at saken er godt nok utredet.

- De rødgrønne ville ha utredning etter utredning til de fikk svaret de ville ha. Vi har lyttet til næringa, til fagmiljøene og til Jernbaneverket som har vært klare på at en delt løsning sør for byen er til det beste for godset, forbrukerne og ikke minst miljøet, uttaler Hofstad Helleland og Bjørnstad.

Varaordfører Sigmund Gråbak (H) er glad for at det nå har kommet et svar fra regjeringa.

- Enten det blir Torgård eller Søberg, vil det bety mye for Melhus på godt og vondt. Da blir det vel departementet som bestemmer hvor det blir, sier Gråbak.

Gråbak ønsker å sondere med partiet før han uttaler seg om han ønsker godsterminalen kommer på Søberg eller på Torgård.