Fullmånen lyste opp i vindkastene på Ånøya da friluftslivsklassen ved Øya vgs var ute og testet isforholdene.

– Vi har aldri opplevd så gode isforhold før, sa lokale skøyteløpere vi traff på isen torsdag kveld.

Elevene har den siste tiden fordypet seg i trygg ferdsel på islagt vann og varmbubyggen Gøran Foss Belsås kunne fortelle dette: – Isen la seg mens det var kulde og vindstille sist helg, og alt på mandag var vi ute og gikk en lang tur på isen. Noen ganger knaket det veldig. Da skvatt vi godt og hoppet unna så fort vi kunne, ler han.

I forrige uke var det litt rim og is på snøen som ødela litt for den ultimate skøyteopplevelse, men vinden de siste dagene har brukt rimet som poleringsgarn på isen og store deler av Ånøya er nå dekket av en glassklar og blankpolert overflate med rundt 15 cm stålis, forteller Gøran Foss Belsås.

En verden under isen

Stålisen som nå har lagt seg på lavereliggende vann i vårt område virker som et vindu mot alt som befinner seg under vannet. En ny verden ligger nå bokstavelig talt for våre føtter og nytes best sammen med spenningen det er å gå på en tynn glassflate som ser ut som den skal gi etter når som helst.

Hvor tykk må isen være?

Ferdsel på is er alltid forbundet med risiko, særlig fordi konsekvensen av å gå gjennom isen en kald vinterdag kan være fatal. NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) anbefaler at isen skal være 10 cm tykk før du går på den. Det kan du lett måle ved å hugge hull i isen med en øks og måle tykkelsen med en tommestokk. Du skal likevel være forsiktig med å ferdes der elver og bekker renner ut eller inn av vann, samt rundt odder og nes, mellom holmer og øyer eller der ett vann smalner av. Strømmer i vannet kan gjøre isen usikker på slike plasser. På Ånøya var det i går tydelig med noen små råker rundt noen holmer like ved Sagberget.

Hvordan ferdes trygt på islagt vann

Går du gjennom isen, kan det være vanskelig å komme opp igjen. Ha derfor alltid med deg ispigger lett tilgjengelig i en snor rundt halsen slik du kan se på bildene av friluftslivselevene til Øya vgs. Slike får du kjøpt billig i en sportsbutikk, eller du kan lage dem selv.

Går dere flere i følge, kan et tau være til god hjelp. Har du slikt utstyr og er trent i bruken av det mener NVE at en kan gå på is med tykkelse ned mot 5 cm. Sannsynligheten for  å gå gjennom isen øker da betraktelig, og det er viktig å ha med seg vanntett pakket klesskift i sekken. Da vil sekken også virke som flyteelement og hjelpe deg å holde deg flytende hvis du havner i vannet.