Daglig leder ved Gaula natursenter, Torstein Rognes, sier laksen er spesiell på to måter.

Den gir en flott illustrasjon på en potent hannlaks i gytedrakt. Og så er det størrelsen. Han tror ikke det er mange av disse i elva.

- Før laksen stilte seg opp foran kameraet vårt på Støren ble den tatt i land under prøvefisket i Frøsethølen. Der ble det målt, og derfor vet vi nøyaktig lengde. Det ble tatt skjellprøver av fisken, og vi ser merker etter dette på kameraopptakene, så vi vet at det er nøyaktig samme fisk, sier Rognes.

Lengda er hele 138 centimeter.

- Og vekta?

- Fisken ble ikke veid, og tabellene våre slutter på 130 centimeter. Men fisken var i fin kondisjon, og jeg antar at vekta ligger rundt 27 kilo, opplyser Rognes.

Kameraet som i sommer ble montert i Gaula er av HD-kvalitet, med fiberkabel inn til land. Kvaliteten er derfor på topp, og alle opptak er lagret. Kjempen er derfor godt dokumentert, og natursenteret planlegger å legge ut filmen på sin nettside.

- Vi hadde et møte her da laksen dukket opp på skjermen vår. Vi datt kraftig ut av saklista, forteller Torstein Rognes.

Han antar at laksen var opp i Gaula for å gyte. Under prøvefisket ble den tatt i Frøsethøen, og slapp seg deretter ned til området utenfor natursenteret. Den har tydelig gytedrakt, med farge-endringer og kraftig utvokst overkjeve. Torstein Rognes tror fisken er en av gammelkarene i Gaula, som i flere år har vært med på å gi nye avkom.

- Kan du si noe om alderen?

- Det er vanskelig, men skjellprøvene vi tok vil fortelle om alderen. Prøvene viser også hvor mange leveår den har hatt i elva og i sjøen, forteller Rognes.

Neste uke kan det bli telling av gytegroper med helikopter i Gaula.

Kameraet i elva er tatt opp for sesongen, men det blir montert på nytt neste år. Mange besøkende er interessert i å se, og morgen og kveld skal man ikke stå mange minuttene foran skjermen før det dukker opp laks, forteller Rognes.

Se flere bilder av laksen på Gaula natursenter.

Det fryser nedover ryggen når Torstein Rognes tar opp bilder av kjempelaksen.