For første gang i Norge, skal skoleelever bygge et passivhus helt fra grunnen av. Det opplyste rektor Helen Pedersen ved Skjetlein videregående skole under grunnsteinsnedleggelsen for prosjektet der Skjetlein samarbeider med Melhus videregående skole om bygging av et kommunalt passivhus i Melhus.

I dag torsdag var det markering av oppstart for prosjektet,ved at ei trekiste gravd ned i tomta for eneboligen elever ved de to skolene skal bygge i Vollmarka. I trekista ligger byggetegninger, bilde av elevene som skal delta i bygginga og t-skjorter. Tanken er at om det blir arkeologiske utgravinger en gang, skal ettertida få vite hvilket hus som sto på tomta.

Ordfører Jorid Jagtøyen tok spadestikket for det unike prosjektet som skal resultere i en enebolig på 60 kvadratmeter. Huset skal bygges som passivhus, og kommer i det nye boligfeltet like vest for Melhus sentrum.

Her skal elevene gjøre alt selv. 30 elever fra Melhus videregående skole tar seg av det innvendige, mens seks elever fra Skjetlein videregående skole vil utføre tømrerarbeidet.

- Jeg synes prosjektet er helt supert. Det er viktig at vi får komme ut og arbeide, og ikke stå inne på et trangt verksted. Her får vi se hvordan det er ute i arbeidslivet, sier Joakim Engesvoll (17) fra elektrolinja ved Melhus videregående skole.

Erik Aasen (16) fra samme fagretning, gleder seg også til å ta fatt, og han ser prosjektet som en fin mulighet til å delta i et reelt prosjekt.

Melhus kommune har allerede lovet ut huset til et par som tilhører gruppen vanskeligstilte på boligmarkedet.

Ytterlige tre boliger til er bestilt av Melhus kommune, og planen er at elevene skal bygge ett hus pr. skoleår. Norgeshus som har hovedkontor i Melhus, har tegnet huset som nå skal bygges.

Joakim Engesvoll og Erik Aasen går begge på elektrolinje, og skal være med på passivhusprosjektet.
Rektor Helen Pedersen omtaler bygginga som det første skoleprosjektet i Norge innen passivhus.
Som seg hør og bør under ei storstilt åpning, var det kulturelt innslag. Det sto Erik Wold Johansen og Petter Berg Aspen for. Bak sjokoladekanapeene og sprudledrikken.