Basen er i moderne arkitektur, og de ansatte har fått lyse lokaler med lydisolerte soverom, stue, kontorer og kjøkken. Helse Midt-Norge tok fra siste årsskifte, over ambulansetjenesten fra Røde Kors.

Stadig flere oppdrag

- Det er nytt og fint her. Lokalene vi hadde på Buen, begynte å bli slitne. Her er basen tilpasset vårt behov, og vi har fått lydisolerte soverom slik at en kan hvile samtidig som andre er på vakt i huset, sier ambulansearbeider Bjørn Folstad (63).

Antall oppdrag for ambulansearbeiderne øker år for år, og melhusbasen hadde i fjor 1700. De fleste av disse var transportoppdrag. Basen har sju stillinger og to lærlinger.

Ble overført

Alle de ansatte ble overført fra Røde Kors til Helse Midt-Norge ved årsskiftet, og det er nå like mange ansatte som før overdragelsen til den offentlige driveren. Flere av de ansatte har høgskoleutdanning i tillegg til å være utdannet ambulansearbeider.

- Basen dekker primært Melhus kommune, og hovedområdet er nedre Melhus, Klett, Buvika og sørlige deler av Trondheim, forteller Folstad.

Bok om ambulansetjenesten

Folstad startet i ambulansetjenesten i 1987, og i fjor ga han ut boka «Fra sykekorg til RKAM» for å minnes utviklinga fra transport av syke under heller kummerlige kår til topp moderne ambulanse.

Transporten før i tida gikk ikke så fort, mens behandlinga av syke nå starter allerede i ambulansen. På 1950- og 1960-tallet ble drosjebiler benyttet som syketransport. Melhus Røde Kors hjelpekorps kjøpte den første ambulansen i 1971. De to første ambulansene var tatt over fra Forsvaret, og beskrives av forfatteren av boka som «begrædelige greier» sammenlignet med dagens ambulanser. Å frakte syke i folkevognbuss er trolig milevis unna transportmiddelet dagens ambulansearbeidere rår over.

Boka skildrer også ambulansetjenesten i Midtre Gauldal og Holtålen.

Inne er det blant annet stue der de ansatte kan slappe av innimellom oppdragene.