Skiskytter Liv Grete Skjelbreid Poirée, skuespiller Agnes Kittelsen, politiker Julie Brodtkorp og meteorolog Siri Kalvig lot seg teste. Det viste seg at alle har parabener i blodet.

De fire tok med med blodprøver som ble testet hos Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Resultatet er offentliggjort i siste nummer av Cygnus, Svanemerkets nye kunnskaps- og livsstilmagasin.

Stadig påfyll

Parabener er et konserveringsmiddel brukt i kosmetikk. Seniorforsker Torkjel Sandanger kunne konstatere at alle de fire kvinnene hadde parabener i blodet.

– Vi trenger mer kunnskap om hva miljøgifter som vi har i kroppen og som slippes ut i naturen faktisk gjør med oss, sier Sandanger.

De fire kvinnene hadde flere miljøgifter i blodet, men med generelt lave verdier.

– Parabener er stoff som kroppen kvitter seg med fort. Derfor er det foruroligende at vi finner det hos alle. Det tyder på at vi får «påfyll» med parabener hele tiden, fortsetter Sandanger.

Kjemisk hverdag

En moderne hverdag gir oss mange små doser ned miljøgifter. De finnes i vanlige forbruks­produkter som såpe og kremer, i interiør og byggevarer, i elektronikk – og også i mat.

– Vi klarer ikke å unngå alle miljøgifter. Men det vi kan, er å kjøpe produkter som er uten miljøgifter, og da er Svanemerket det du skal se etter og velge, sier Alvhild Hedstein, direktør i Stiftelsen Miljømerking som forvalter det offisielle miljømerket Svanen.Siri Kalvig forteller at hun sluttet straks å bruke bodylotion da hun for noen år siden leste om sammenhengen mellom parabener og at jenter kommer tidlig i puberteten.

MED GIFT I BLODET: Skiskytter Liv Grete Skjelbreid Poirée, skuespiller Agnes Kittelsen, politiker Julie Brodtkorp. Foto: Nina Ruud