Alle som fisker laks blir i år oppfordret til å sende inn skjellprøver av fangsten, dersom den ikke blir sluppet ut igjen. Hensikten er å finne mengden oppdrettslaks som går opp i elva.

Torstein Rognes har ved tidligere prøvefiske sett at oppdrettslaksen går opp seint i sesongen. Dette ser ut til å stemme i år også, da den første oppdrettslaksen nå er tatt. Den ble fisket 4. juli, og veide 10,7 kilo.

Rognes er likevel fornøgd med resultatene hittil i sommer.

- De gode analyseresultatene vi har hatt er vedlig gledelig. Både for å bevare Gaula-laksen som stamme, og ved at elva blir enda mer attraktiv for fiske, sier Rognes, som er daglig leder ved Gaula natursenter.

- Laksefiskere har tidligere hevdet at Gaula er full av oppdrettslaks. Hvordan kan det skapes et slikt bilde?

- Tidlig fiske i fjor gav flere henvendelser om mulig oppdrettslaks, og dette ble markedsført ganske sterkt, også i media. Vi vet jo at fiskerne ikke er interessert i å få oppdrettslaks på kroken, så det er viktig å vite sikkert, sier Rognes.

- Er trusselen fra oppdrettslaks i Gaula overdreven?

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi har sett at det kommer oppdrettslaks om høsten for å gyte, og dette er en stor trussel, ved innblanding av gener fra oppdrettslaks, sier Torstein Rognes.

Han får resultater fra Veterinærinstituttet en gang i uka, og følger spent med på utviklinga utover sommeren.

Resultatene legges ut på nettsidene til Gaula natursenter her.

KJENNETEGN PÅ OPPDRETTSLAKS: - Papegøyeaktig hodeform med krum overkjeve - Korte gjellelokk - Ujevn pigmentering, ofte med svarte prikker under midtlinja - Klumpete finner, med uregelmessig lengde på finnestrålene - Kjøttfylt halerot - Butt hale med ujevne finnestråler - Deformasjoner og skader