En av fire foreldre opplever at kostnadene knyttet til det å få barn er høyere enn forventet, ifølge en ny undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for DNB.

Undersøkelsenviser at jo eldre barn man har, jo høyere er andelen som sier at kostnadeneknyttet til det å få barn har vært høyere enn forventet.

- Det kan derfor se ut som om vi blir mer overrasket over kostnadene knyttet tildet å ha større barn enn det å ha små barn. Barna blir større og krever dyreregaver, sportsutstyr og klær. I tillegg krever større barn gjerne også pengertil eget bruk, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

-Det erviktig å huske på at det er foreldrene som setter standarden og at det erforeldrene som skrur opp eller ned forventningene. Som barn kan det være likegøy å dra på en bondegård som en fornøyelsespark. Det kan være mer spennende ådra på sykkeltur og telttur i marka enn å dra til Syden. Små barn kan synes deter like morsomt å leke med en øse fra kjøkkenet som en plastikkleke. Barns veog vel trenger altså ikke koste mye, det er helt opp til foreldrene selv. Huskat små barn kommer uvitende til denne verdenen. Det er vi som introduserer demfor ting. Et barn vet ikke at is smaker godt før du lar det få den førstesmaken, fremholder Sandmæl.

LitepeilingIundersøkelsen fremgår det at norske foreldre i gjennomsnitt bruker cirka 3.806kroner i måneden på barna sine- Men når vi spør hva de bruker på de enkelte tingene som klær,fritidsaktiviteter, gaver, lommepenger osv., hopper gjennomsnittsbeløpet opptil 4.400 kroner. Det viser hvor lite peiling vi har på hva barna våre egentligkoster oss.

SIFOsreferansebudsjett viser at alminnelige forbruksutgifter for to barn, enfireåring i barnehage og enseksåring som går på skolen, er 10.655 kroner imåneden. Da er reiser er ikke tatt med. Jo eldre barna blir, jo dyrere blir dei drift. Utgiftene til SFO og barnehage forsvinner, men når barna fårlommepenger og dyrere vaner går det opp i opp og vel så det.

Norskeforeldre er heller ikke så flinke til å spare penger, viser undersøkelsen. Seksav ti sier at de utelukkende kjøper nytt utstyr og sportsutstyr til barna. -Barn vokser fort og du kan få kjøpt mye som er lite brukt både på nett og påloppemarked. Tenk miljø samtidig som du sparer penger, oppfordrer Sandmæl.

Såmye penger mener norske foreldre at de bruker på barna sine:

Klær og sko:Kr 1.013,-

Sportsutstyrtil barna: Kr 405,-

Fritidsaktivieter:Kr 675,-

Kulturtilbud:Kr 139,-

Gaver tilbarna: Kr 491,-

Lommepenger:Kr 1.518,-

Gaver tilbarnas venner: Kr 159,-