- Mye tyder på at laksen har begynt å gå fossen. Fiskere har stått på brua og de så laksen passere, sier Torstein Rognes, daglig leder ved Gaula natursenter.

Årets oppgang er langt senere enn normalt, og Rognes sier at en må tilbake til 2005 for å finne en lignende sesong. Vanligvis går det et par uker før laksen fortsetter forbi Gaulfossen, men i år er den blitt forsinket på grunn av mye vann i Gaula. I stedet har fiskere på partiene fra Gaulfossen og nedover mot Gaulosen opplevd eventyrlig fiske. Hittil er det fisket 17,6 tonn laks, og smålaksen er på vei oppover.

- Vannstanden i Gaulfossen begynner å bli rundt 170 kubikkmeter i sekundet, og det er den magiske grensa, sier Rognes.

Ingen har hittil rapportert om fangster ennå fra partier over Gaulfossen, men Rognes sier at det vil ta et døgn før de første fangstene er registrert om noen har tatt laks. Lakseoppsyn Arnfinn Tanem bekrefter at det har vært oppgang av laks.

Rognes opplyser at fiskere lengre oppe enn Gaulfossen har sett seg om etter alternative løsninger som å fiske i Orkla eller i nedre deler av Gaula mens de har ventet på lakseoppgangen.

- Det er klart at det er tregt i år, men jeg har inntrykk av at de fleste har forståelse for dette og har funnet alternative løsninger, sier Rognes.