God planlegging kan redusere prisen for et bryllup med mange titusener, ifølge eksperter. I mai og juni får de rekordmange spørsmål fra gifteklare par.

– Et storslått bryllup med 70 gjester kan fort koste oppimot 200 000 kroner, men det er også fullt mulig å lage en hyggelig feiring til halve prisen, sier Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Fokus Bank.

Hun mener det kan være svært lønnsomt å gjøre en grundig jobb med bryllupsbudsjettet.

– Hvordan man ønsker å feire dagen varierer jo mye, men det er uansett smart å gå igjennom utgiftene post for post og se etter muligheter for prisgunstige løsninger. Her spørs det hva som føles viktig og hva man faktisk har råd til.

Lokalleie, mat og drikke er som regel de tyngste utgiftspostene og legger gjerne beslag på godt over halve budsjettet. Et enklere og kanskje litt utradisjonelt bryllup kan få slike kostnader vesentlig ned.

Brudekjole, blomster, pynt, musikk og morgengaver er andre poster der man kan få uttelling for god planlegging.

Må prioritere

– Noen velger å bruke 15 000 kroner på en kjole, men du får kjoler til 5000 også. Brukte kjoler er også å få tak i, eller man kan kjøpe kjole i utlandet. Et rimelig alternativ er å leie. Vi som gir råd om personlig økonomi kan ikke prioritere på andres vegne, men bidra til å synliggjøre konsekvenser av ulike valg, sier Haftorn Iversen.

Rådgiverne i Fokus Bank får fra tid til annen spørsmål fra folk som trenger økonomiske råd i forbindelse med feiringen eller ekteskapsinngåelsen.

– Særlig nå på forsommeren. Også vi merker at det er bryllupsrush for tiden, sier Monica Haftorn Iversen.

Brud og brudgom jobber som regel sammen om budsjettet, men er opptatt av ulike sider av feiringen, ifølge Heidi Ness Hetlevik, som driver nettstedet Bryllupsguiden.no.

– Mitt inntrykk er at bruden er langt mer interessert i visuelle ting som bord, pynt og invitasjoner enn det brudgommen er. Mange menn har ikke sterke oppfatninger om slike ting, med unntak av eget antrekk og bilen paret skal kjøres i, sier Ness Hetlevik.

Mindre pliktløp

Hun mener trenden går i retning av lettere arrangementer med personlig vri, mange venner og mindre pliktløp.

– Men her går det nok et skille mellom de som gifter seg for første gang og de som har vært gift tidligere. Det første bryllupet holder nok i større grad fast ved tradisjonell skikk og bruk.

Bryllupsguiden tilbyr leverandøroversikter og har en rikholdig meny av tips, huskelister og temaartikler.

– Mai, juni, august og september er sesongtoppene for oss. Da har vi 20 000 unike besøkende i måneden på sidene våre, sier Heidi Ness Hetlevik.

Ifjor ble det inngått 23 100 ekteskap her i landet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. 10 200 ektepar ble skilt, og 11 200 ble separert.

– Vi får mange henvendelser når folk skal inngå ekteskap og i forbindelse med samlivsbrudd. Gode økonomiske rutiner og klare avtaler ektefellene imellom er til god hjelp både i gode og onde dager, sier Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank.

Kilde: Newswire