Siste telling av sykkelhjelm som ble gjennomført av Statens vegvesen i juni 2011, viser at 51 prosent av alle syklister bruker hjelm på sykkel. Aldri før har så mange beskyttet hodet på sykkel, og bare siden 2008 har hjelmbruken økt fra 35 til over 50 prosent.

- Det er veldig gledelig at over halvparten nå bruker hjelm, sier Trygg Trafikks direktør Kari Sandberg, som håper det kan oppstå litt gruppepress, når det vanligste blir å sykle med hjelm, og ikke uten.

Menn best, ungdom dårligst

Menn er fortsatt er flinkere til å bruke sykkelhjelm, og i den gruppen er det 53 prosent som bruker hjelm. Blant kvinner er det 48 prosent, men dårligst er hjelmbruken i aldersgruppen 12 - 17 år, med 43 prosent. Bøant barn under 12 år er det 73 prosent som bruker hjelm.

Sandberg tror flere voksne med hjelm vil føre til at flere unge fortsetter å bruke hjelm, også gjennom ungdomsskoletiden. I tillegg jobber Trygg Trafikk målrettet som pådriver mot ungdomsskolene, for å få inn krav om hjelm på alle sykkelturer i skolens regi.

Flere finner sin hjelm

Trygg Trafikk har siden 2009 gjennomført kampanjen "Finn din hjelm"  finansiert av Statens vegvesen. Målet med kampanjen er å inspirere flere syklister til å finne en hjelm som passer egen stil og sykkel, og som man vil bli sett med.- De fleste vet godt at hjelm reduserer risikoen for hodeskader. Derfor har vi i denne kampanjen valgt å ikke fokusere primært på skaderisiko. Vi vel heller vise at det finnes et stort utvalg hjelmer tilpasset ulik bruk av sykkel og egen stil som syklist, sier kommunikasjonssjef og prosjektleder i Trygg Trafikk, Kristin Øyen. Utvalget hjelmer har blitt større siden kampanjens første år, både i sportskjedenes butikker og gjennom nye nettbutikker.

Sykkelskader

·        4500 - 5000 syklister søker legebehandling etter ulykker årlig

·        Ca 60 syklister skades alvorlig hvert år

·        De alvorligste skadene er skader på hode, ansikt og nakke

·        Å bruke sykkelhjelm reduserer risikoen for skade med 60-80 prosent

Kilde: Trygg Trafikk

MED HJELM: Elevene ved sykkellinja på Melhus videregående skole stiller alle med hjelm. Arivfoto