Årets konfirmantforeldre vil ha utlegg til konfirmasjonen på i gjennomsnitt rundt 30.000 kroner. I tillegg skal de bruke mellom 3000 og 6000 kroner på gaver til andre konfirmanter, viser en undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for DNB.

I tillegg til egen konfirmant har konfirmantforeldrene i gjennomsnitt seks andre konfirmanter de skal kjøpe gave til, og disse får i gjennomsnitt 1000 kroner hvis de er familie og 500 kroner hvis det er venner eller bekjente.

Utgifter92 prosent av konfirmantforeldrene sier at de skal gjennomføre og feire konfirmasjon. 67 prosent skal ha kirkelig konfirmasjon, mens 25 prosent skal ha borgerlig konfirmasjon. De som skal ferie konfirmasjon skal ha i gjennomsnitt 32 gjester. 34 prosent sier at de skal ha selskapet hjemme, 48 prosent i leide lokaler, 12 prosent skal feire dagen på en restaurant eller et hotell, mens 7 prosent skal feire den andre steder.

Foreldrene skal bruke i gjennomsnitt  9.520 kroner på gave til konfirmanten, kjøpe klær og sko for  2660 kroner hvis det er gutt eller for 14.200 kroner hvis det er jente, bruke  9.400 kroner på mat og drikke og 1.990 kroner på leie av lokaler.

-Bruk ikke for myeForbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, ber konfirmantforeldrene lage et anslag på hvor mye de vil og kan bruke.-Mange vil bruke mye mer penger enn dette, mens andre synes dette høres mye ut. Det viktigste er du ikke bruker mer enn du har råd til. Det er det ikke verdt, og det er heller ikke nødvendig, mener hun.

Forbrukerøkonomen gir følgende råd til konfirmantforeldre med stram økonomi:

- Har du altfor liten plass hjemme, sjekk om du kan bruke huset eller leiligheten til noen i familien eller venner – eller om du kan få leie lokaler til en rimelig penge i et klubbhus eller en barnehage. Har du konfirmant til høsten eller neste år, sjekk ut mulighetene allerede nå. Når det gjelder konfirmasjon er det mange i samme område som konkurrerer om de samme lokalene.

- Kjøp inn mat og drikke på tilbud god tid i forveien, og lag noe godt og enkelt. Mat behøver ikke koste skjorta, og med litt planlegging klarer du fint å ordne det selv med litt hjelp. Du trenger ikke ha all verdens utvalg, sats på få sorter.

- Snakk med konfirmanten om hva dere skal prioritere, konfirmasjonsklær, gaven eller et fint selskap? Det går fint an å låne klær eller bunad og nøye seg med et enkelt kakeselskap.

- En personlig gave kan bety mer enn penger. Hva med å gi videre et smykke som du selv fikk til din konfirmasjon, eller bunadssølv? Å gi bort et maleri er også personlig samtidig som det kan være en god investering.

-Hvis du også skal gi konfirmasjonsgave til andre, tenkt ikke på hva andre gir. Gi det du har lyst til å gi og ikke mer enn du har råd til. Det er det ingen som forventer.

Dette er konfirmantens 5 på topp-ønskeliste, ifølge foreldrene:

1.           Penger (90 prosent)

2.           PC (17 prosent)

3.           Smykker (13 prosent)

4.           Mobil (8 prosent)

5.           Kamerautstyr (6 prosent)

Kilde: DNB